Neděle, 8. září 2024

Ochránci přírody v Brně vyzvali lidi k trhání dalších invazních rostlin

Ochránci přírody v Brně vyzvali lidi k trhání dalších invazních rostlin

Brněnští ochránci přírody z Rezekvítku vyzvali lidi, ať si domů či blízkým natrhají další invazní rostliny, které přes léto ve volné přírodě kvetou. Jde například o severoamerické astřičky. Lidé jejich trháním prospějí přírodě, invazní rostliny totiž vytlačují původní druhy. Ochránci o tom informovali na svém webu. Už dříve lidi vyzvali, aby si natrhali lupinu mnoholistou, které se říká vlčí bob. Tato květina převážně s fialovými květy je totiž problematický, invazní druh ze Severní Ameriky.

"Bobem to zdaleka nekončí. Trhat a následně využít se mohou i další invazní rostliny, které jsou sice krásné, ale umí i potrápit nejedno chráněné území i krajinu vůbec. Díky utržení zabijete dvě mouchy jednou ranou - uděláte radost sobě i svým blízkým, radost uděláte řadě ochranářům přírody," uvedli ochránci.

Jde například o severoamerické astřičky, zvané také jako hvězdnice. Mají drobné kvítky s nápaditě vystouplým žlutým terčíkem uprostřed. Mezi hlavní zástupce patří astřička novobelgická, astřička kopinatá a astřička novoanglická. Rozdíl je především v květu, kdy novoanglická je většinou světle fialková, novobelgická je žíhaná mezi modrou a bílou, a kopinatá je bílá, někdy žlutá.

Podobný astřičkám je turan roční. Rozdíl je například v listu, má ho oválnější, a také ve výšce, může mít až 1,5 metru. Dalšími invazními rostlinami jsou zlatobýl kanadský a obrovský. Rozdíl mezi nimi není ani tak ve výšce, jako spíše v chlupatosti. Kanadský zlatobýl je výrazně chlupatý včetně listů, zlatobýl obrovský je spíše lysý, chloupky mohou být jen na okrajích listů. Zlatobýl obrovský má červenou lodyhu a řapíky listů, kanadský má vše zelené. Jako jedny z mála invazních rostlin jsou zlatobýly ale léčivé, využívají se pro podporu vylučování a léčbu zánětu močových cest.

"U těchto druhů stejně jako u lupiny musíme zamezit odkvetení a tvorbě semínek. Proto je nejlepší trhat či škubat je v plném květu. Dobré je, když rostlinu vytrhnete i s kořenem - nebojte, jde to velmi snadno, kořen ucvaknete nůžkami a rostlinu zakrátíte na požadovanou délku tak, aby se vešla do vázičky," popsali ochránci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů