Pátek, 6. září 2024

E.ON v číslech - 4

E.ON v číslech - 4

4 - v tolika zemích střední Evropy vzniknou v rámci projektu V4Grid, do kterého se zapojila i společnost E.ON, pilotní dobíječky, díky nimž budou moci elektromobily aktivně podporovat energetickou síť.

Cílem projektu V4Grid je transformovat technologii Vehicle-to-Everything (V2X), jež usnadňuje integraci elektromobilů do elektrické sítě, na plně funkční službu v rámci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Prostřednictvím technologie V2X mohou elektromobily komunikovat s nabíjecími stanicemi a sítí, optimalizovat čas nabíjení, snižovat náklady na energii i dodávat přebytečnou energii zpět do sítě.

V rámci pilotního projektu bude nainstalováno dohromady osmnáct dobíječek v patnácti lokalitách a sedmi regionech střední Evropy. Z toho společnost E.ON vybuduje v Česku tři dobíjecí stanice, které umožňují obousměrný tok elektrické energie z elektrického vozidla. Takto dojde k pokrytí hlavních uvažovaných případů použití: Vehicle-to-Grid (V2G), Vehicle-to-Building (V2B) a Vehicle-to-Home (V2H).

Projekt V4Grid získal financování bezmála 2,4 milonů Euro z programu Interreg Střední Evropa a bude trvat třicet měsíců. Do V4Grid se zapojilo, kromě E.ONu, dalších deset partnerů ze soukromé, akademické i veřejné sféry. Vedle hledání a testování technologie, jak na hardwarové, tak softwarové úrovni, budou v rámci projektu analyzovány i možné business modely. Dále si projekt klade za cíl vyhotovit doporučení pro nutné legislativní změny s cílem snazší adopce technologie V2X.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů