Neděle, 8. září 2024

Prosperující ekosystém vytvoříte i na zahradě. Pomoci mohou i zahradní jezírka

Prosperující ekosystém vytvoříte i na zahradě. Pomoci mohou i zahradní jezírka

Zahradničení dnes podléhá různým trendům, ale dokonalé, chemicky ošetřované trávníky a exotické rostliny nejsou ideální. Místo toho můžete snadno vytvořit přírodní zahradu, která podporuje biodiverzitu a vytváří příjemné mikroklima. Stačí jen pár kroků, jako je založení zahradního jezírka, regulace slunečního svitu a větru nebo podpora půdního humusu. Přeměňte svou zahradu na prosperující ekosystém a přilákejte zpět živočichy, kteří jsou přirozeně spjati s naším prostředím.

Život na zahradě ovlivňují trendy
Zahradnické trendy se neustále mění, nicméně velkou popularitu si už několik let drží velmi upravené zahrady. Dokonale posečený trávník, cizokrajné rostliny v perfektně ohraničeném záhoně a velký bazén - to vše obehnané neprostupným plotem. Plevel se odstraňuje chemicky a seká se téměř každý týden, takže je vše dokonalé a uspořádané. Málokdo si však uvědomuje, co tento typ zahrad představuje pro přírodu. Živočichové, kteří jsou přirozeně vázáni k zahradám a okolí lidských domovů ubývají. Jde to však i jinak.
Abychom pomohli přírodě a zvýšili druhovou rozmanitost kolem domu, není hned nutné překopat celou zahradu. Stačí vytvořit několik míst, která živočichy přilákají a poskytnou jim vhodný domov. Čím rozmanitější zahrada, tím více živočichů v ní samozřejmě bude. Navíc, hezká a uspořádaná může být i přírodní zahrada. Trend přírodních zahrad se v současnosti čím dál víc dostává do povědomí a není to jen kvůli druhové rozmanitosti. V přírodní zahradě je mnohem jednodušší vytvořit příjemné mikroklima, kde se dají v klidu přečkat čím dál častější vedra.
Jak vytvořit prosperující zahradní ekosystém?
Pro vytvoření zahradního ekosystému je nutné zajistit několik věcí: zadržování vody, regulaci slunce, regulaci větru, půdní humus a podporu živočichů.
Zadržování vody
Skvělým doplňkem přírodní zahrady je jezírko. Pomáhá se zadržováním vody, zvyšuje vlhkost okolního vzduchu a představuje útulný domov pro vodní hmyz, obojživelníky a další živočichy. Voda totiž z krajiny ubývá, a tak je každá stálá vodní plocha velmi cenná. Jezírko k napájení využijí ptáci, ježci, hlodavci i plazi. Mezi jeho stálé obyvatele mohou patřit žáby, užovky, vodní měkkýši nebo dokonce čolci. Vytvoření jezírka navíc není zas tak složité, jak by se mohlo zdát. Vše pro zahradní jezírka často seženete na jednom místě, kde vám často poradí se stavbou i s výběrem a péčí o vodní rostliny. Celou řadu rad, tipů a návodů pak najdete na internetu nebo ve specializovaných publikacích.
Regulace slunce
Na zahradě je vhodné vytvářet jak slunná místa, tak místa s dostatkem sítnu. Sluneční paprsky preferuje většina kvetoucích stromů a keřů. Částečný nebo úplný stín je zase vhodný pro trvalky a poskytuje ideální útočiště v horkých letních dnech. Diverzitu navíc ocení i živočichové a volně rostoucí rostliny.
Pokud je na zahradě odkrytá půda, je potřeba ji chránit před přílišným vysycháním. Dobře k tomu poslouží mulč, který zároveň zabraňuje erozi a přílišnému růstu nechtěného plevele. Pro teplomilné rostliny je pak vhodné vytvořit tzv. sluneční pasti. Taková místa mohou být například v blízkosti zdí nebo plotů, které odrážejí a akumulují teplo.
Regulace větru
Vítr v zahradě je potřeba regulovat, ne však úplně zastavit. Zahrada a hlavně rostliny a živočichové potřebují cirkulaci vzduchu. Nárazy větru je možné ovlivnit výsadbou stromů a keřů, které umístíte na sever.
Půdní humus
Humus vzniká rozkladem organického materiálu za přispění půdních organismů. Obsahuje dusík, vápník, hořčík nebo draslík a ty pak uvolňuje k rostlinám, které v půdě rostou. Navíc pomáhá vázat vodu a zlepšuje strukturu půdy. K jeho udržení je vhodné přidat do půdy kompost, mulč, půdní bakterie, hnůj, přírodní hnojivo, karton, dřevěné uhlí, minerální moučky, kosti a další organické materiály.
Podpora živočichů
Jak jsme zmínili výše, výskyt živočichů na zahradě je možné podpořit zahradním jezírkem. Cestou je však vytváření dalších útočišť. Pokud jsou prioritou opylovači, je nezbytné vysadit na zahradě pestrou směs stromů a kvetoucích rostlin, které kvetou postupně od jara do podzimu. Výskyt dalšího hmyzu je pak možné podpořit hmyzím domkem. Jedná se o dřevěný rám vyplněný větvičkami, šiškami, slámou nebo rákosem, kde může hmyz bezpečně žít a hnízdit. Do zahrady je také možné instalovat ptačí budky, domky pro ježky nebo čmelíny. Naopak není vhodné používat jedy, pasti nebo nástrahy, které narušují přirozenou rovnováhu.
Závěrem
Fungující ekosystém můžete mít i doma na zahradě. Místo dokonale upravených zahrad, které biodiverzitě moc nepřidají, je možné vytvářet přírodní zahrady, které přitahují různé druhy živočichů. Pomoci mohou i jednoduchá opatření, jako je zahradní jezírko pro zadržování vody a poskytování útočiště pro vodní organismy, regulace slunečního svitu a větru, a podpora humusu v půdě pro lepší růst rostlin. Taková zahrada nejenže přispívá k biodiverzitě, ale také vytváří příjemné mikroklima pro lidi i živočichy.
Zdroj obrázku 1: white78 / stock.adobe.com
Zdroj obrázku 2: MarinoDenisenko / stock.adobe.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů