Neděle, 8. září 2024

LPG pohání balóny, ledové rolby i olympijskou pochodeň. Na LOH v Paříži bude poprvé hořet biopropan

LPG pohání balóny, ledové rolby i olympijskou pochodeň. Na LOH v Paříži bude poprvé hořet biopropan

LPG, propan-butan nebo jen čistý propan, autoplyn, ale i bio LPG nebo biopropan. To vše jsou názvy používané pro zkapalněný ropný plyn, tedy Liquified Petroleum Gas. Díky nezávislosti na distribuční síti se s ním setkáme v širokém spektru aplikací, často také ve sportu. Obvykle slouží i jako palivo pro olympijský oheň a nejinak tomu bude na letních olympijských hrách 2024 v Paříži.

LPG je nejrozšířenějším alternativním palivem, které má uplatnění od pohonu automobilů nebo manipulační techniky, přes vytápění domácností a zajištění energie pro firmy až po využití LPG v tlakových láhvích v mnoha oborech či aktivitách. Podle České asociace LPG jezdí v Česku na autoplyn asi 170 000 automobilů a poslední tři roky patří z hlediska registrací nových LPG vozidel k těm vůbec nejsilnějším. Roste i spotřeba topného propanu, a to zejména díky vyššímu zájmu domácností, které opouštějí tuhá paliva. LPG je i tradičním palivem olympijského ohně. Jaká další využití má LPG ve sportu?
Doprava na golfovém hřišti i jeho údržba
Plyn v láhvích využívají karavanisté, kutilové i řemeslníci, firmy pro pohon manipulační i další techniky. LPG však také pohání například golfové vozíky, které během hracího dne najezdí dlouhé kilometry a plynový pohon je ekonomicky i ekologicky úsporný. Existují ovšem i plynové sekačky na trávník. Podobnými možnostmi uplatnění LPG jsou štěpkovače, štípačky, speciální děla k plašení ptáků a predátorů nebo čerpadla a elektrocentrály.
Úprava ledu na zimních stadionech
Na LPG funguje opravdu různorodá technika, například ledové rolby. ,,V pražské O2 aréně nebo sportovní hale Fortuna by se bez nich neobešlo jediné hokejové utkání. Jejich pohon zajišťujeme pravidelnou dodávkou čistého propanu v moderních kompozitních láhvích," popisuje Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas. Kompozitní láhve jsou lehčí než klasické ocelové i bezpečnější. Ze stejného materiálu například česká firma HPC Research vyvinula kompozitovou palivovou nádrž pro pohon satelitu na oběžné dráze.
Nedílná součást balónového létání
Horkovzdušný balón se k nebi poprvé vznesl na konci 18. století a dodnes je balonové létání populární adrenalinovou zábavou. Česko dokonce patří k balonovým velmocím. Například brněnská firma Kubíček Factory dodává horkovzdušné balóny do celého světa a její zakladatel Aleš Kubíček letos získá nejprestižnější ocenění ve světě balooningu. Na Albuquerque International Balloon Fiesta v Novém Mexiku mu bude uděleno členství v Hall of Fame FAI neboli síni slávy balónového létání.
Ke vzletu balonu je nutné dostatečně ohřát vzduch uvnitř. Dnes už není nutné rozdělávat oheň, ohřev vzduchu zajišťují hořáky, které spalují LPG, respektive čistý propan. Nutnou součástí každého balonu jsou proto i speciální tlakové palivové láhve. Plyn umožňuje rychlou regulaci teploty stejně jako například na plynovém vařiči, a tedy pohodlné a rychlé vystoupání do potřebné letové hladiny pro správný směr větru.
Hnací plyn například u airsoftových zbraní
Čistý propan i další uhlovodíky se využívají také jako tzv. hnací plyn při výrobě aerosolových sprejů. Zajímavostí je, že ve sprejích se nejprve zakázaly freony kvůli jejich negativnímu dopadu na ozonovou vrstvu. Byly nahrazeny tzv. F-plyny, které ale mají výrazně vyšší potenciál globálního oteplování než CO2, a proto byly následně také zakázány.
Na stejném principu jsou poháněny rovněž airsoftové plynové zbraně. U nich se používá oxid uhličitý (CO2) nebo tzv. Green Gas, což není nic jiného než propan s eventuální příměsí nějakého dalšího plynu a maziva. Doplňuje se stejně jako plyn do zapalovače - ventilek se přiloží k zásobníku a během několika vteřin je zbraň připravena. Zelený plyn si airsoftoví hráči oblíbili hlavně díky snadnému doplňování, ale i nižší ceně a stabilnímu výkonu.
Olympijský oheň spaluje obnovitelný plyn
LPG udržuje při životě nejznámější symbol olympiád: olympijskou pochodeň. K zapálení jejího plamene bylo historicky použito mnohé od střelného prachu až po olivový olej. Palivo ze zkapalněného plynu se k udržení olympijského ohně používá od roku 1972. Historicky na Olympiádách hořel propan-butan i čistý propan. Novinkou letních olympijských her 2024 v Paříži je, že poprvé v historii je palivem olympijského ohně biopropan.
,,Bio LPG je jednou z cest, jak omezit produkci skleníkových plynů bez nutnosti rozsáhlých investic do nové infrastruktury. Lze jej okamžitě využívat ve stávajících zařízeních, tedy motorech či plynových kotlích i dalších spotřebičích, takže i v olympijské pochodni," říká Jiří Karlík z Primagasu, který je průkopníkem bio LPG na českém trhu. ,,Letos dodáme na trh rekordních 2000 tun bio LPG. Nahradíme-li 10 tun fosilního LPG biopropanem dodávaným nyní na český trh, ušetříme emise CO2 o váze šesti afrických slonů, z nichž každý váží 5,5 tuny, nebo uhlíkový ekvivalent čtyř obletů letadlem kolem celé zeměkoule," ilustruje přínos obnovitelných zdrojů LPG paliva Jiří Karlík.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů