Pátek, 13. září 2024

Obránci zvířat vyhrávají první soud s řetězcem Albert

Obránci zvířat vyhrávají první soud s řetězcem Albert

Fiaskem skončil pokus řetězce Albert soudně získat doménu albertovakrutost.cz. Doména je součástí kampaně Albertova krutost, kterou spustila organizace OBRAZ - Obránci zvířat. Kampaň upozorňuje na to, že Albert odebírá kuřata z těch nejkrutějších velkochovů v České republice. Rozhodčí soud nyní zamítl pokus řetězce Albert získat doménu do svého vlastnictví. Doména tak nadále zůstává ve vlastnictví Obránců zvířat.

Soud zdůvodnil své rozhodnutí tím, že název ,,Albertova krutost" jasně naznačuje kritický obsah a není doménou, na kterou by měl mít Albert nárok na základě ochranné známky ,,Albert". Verdikt rozhodčího soudu tak dává za pravdu Obráncům zvířat a snaha řetězce Albert umlčet kritiku žalobami zatím selhává.
Kampaň Albertova krutost upozorňuje veřejnost na otřesné podmínky chovu kuřat, dvojí standardy a klamavý marketing jednoho z největších řetězců u nás. Kritiku a důkazy se Albert snaží zamést pod koberec. Aktuální rozhodnutí rozhodčího soudu je tak jasným signálem, že by Albert měl místo žalob a najímání drahých právníků soustředit své úsilí na zlepšení životních podmínek kuřat.
Obránci zvířat poukazují i na to, že zatímco v Holandsku se obchodní řetězec Albert zavázal ke zlepšení životních podmínek kuřat, v České republice na utrpení kuřat nadále vydělává. ,,OBRAZ bude pokračovat v kampani, dokud Albert nezlepší podmínky pro chov kuřat i v České republice, stejně jako to učinil například v Holandsku. Řetězec dělá z českých občanů zákazníky druhé kategorie. Chystáme další akce," říká k tomu Radim Trojan z Obránců zvířat.
Albert však nadále usiluje o umlčení svých názorových oponentů a další soudní spory jsou na obzoru. U Krajského soudu v Českých Budějovicích je nyní žaloba, ve které Albert požaduje od svých kritiků omluvu a ukončení kampaně.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů