Čtvrtek, 12. září 2024

Změny v havarijním plánu, nový registr výpustí, co vše přináší novela vodního zákona?

Změny v havarijním plánu, nový registr výpustí, co vše přináší novela vodního zákona?

Na co se připravit v souvislosti s novelou vodního zákona č. 254/2001 Sb., který nabyla účinnosti 1. 8. 2024?

Novela v § 8 ulevuje pořadatelům různých dětských táborů (počet účastníků nepřesáhne 60 a věk do 15 let) s ubytováním převážně ve stanech. Tito nebudou muset mít povolení k vypouštění odpadních vod neobsahující nebezpečné závadné, zvlášť neb. závadné látky nebo prioritní látky vznikající při přípravě jídel, osobní hygieně při provozu tábora.
Registr výpustí
Novinku v § 19a tvoří tzv. Registr výpustí ze zdrojů znečištění do vod povrchových. Registr je ve správě Ministerstva životního prostředí a slouží jako informační systém veřejné správy a zejména vodoprávním úřadům správcům povodí, hasičům, inspektorům a dalším. Ambicí je, aby registr postupně zahrnoval všechny výpusti s vydaným povolením k nakládání s vodami, ale též o ty, kterým z různých důvodů toto povolení vydáno není. Smyslem je též snazší dohledání původce havárie. Do 31. 12. 2025 bude probíhat I. etapa mapování výpustí a do 31. 12. 2029 II. etapa mapování výpustí.
Havarijní plán
Významné změny však novela přináší v § 39 vymezující závadné látky.
? uživatelé závadných látek, kteří mají povinnost vypracovat havarijní plán, musí tento po schválení vodoprávním úřadem vložit též do ISPOP!
Změnám se nevyhnula též definice havárie, která nově zní:
,,Havárií je vždy závažné zhoršení nebo závažné ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod ropnými látkami, nebezpečnými závadnými látkami podle části II bodů 1 a 9 přílohy č. 1 k tomuto zákonu, zvlášť nebezpečnými závadnými látkami, prioritními nebezpečnými látkami, popřípadě radioaktivními látkami a radioaktivními odpady nebo zhoršení nebo ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod v chráněné oblasti přirozené akumulace vod nebo v ochranném pásmu vodního zdroje." a dále ,,za součást havárie se považují rovněž technické poruchy a závady zařízení k zachycování, skladování, likvidaci, dopravě nebo odkládání závadných látek, které havárii předcházely a jsou s ní v příčinné souvislosti."
§ 41 Povinnosti při havárii dostály významných změn v podobě zejména ohlašování. Dle novely ten, kdo způsobí nebo zjistí havárii je povinen ji neprodleně hlásit Hasičskému záchrannému sboru České republiky (dříve též Policii nebo správci povodí). Hasiči následně informují o havárii další úřady.
? v kontextu nového znění § 40 a § 41 je též třeba provést aktualizaci ve vašich havarijních plánech
? havarijní plány, které byly schváleny před datem účinnost zákona se taktéž vkládají do ISPOP. Přechodné období je 2 roky (tj. do 08/2026)!
Vodní díla
§ 55a novelou upravuje při povolování (změnách) zohlednění překonání tohoto díla přenesením, splutím v místech užívání povrchových vod k rekreační plavbě. Tato změna by se měla dotknout zejména vodáků v podobě snazšího překonávání vodních děl na tocích.
Dále se doplňují § 59a - Povinnosti vlastníků pozemků, na nichž se nacházejí vodní díla. Stávající povinnost vlastníka strpět jednorázovou náhradu na svém pozemku zůstává. Váže se však na pozemek jako služebnost ve prospěch vodního díla a není-li to možné ve prospěch vlastníka stavby vodního díla. Vodoprávní úřad vydává na žádost vlastníka osvědčení o splnění podmínek pro vznik služebnosti.
Působnosti státních orgánů
V kontextu novely zákona se upravují též působnosti stavebních úřadů, povodňových orgánů, krajských úřadů,
Sankce
Zvyšují se též sankce za porušení povinností při zacházení se závadnými látkami, a to jak pro fyzické osoby, tak též právnické osoby.
Autor: Ing. Lukáš Žaludek,

ENVI GROUP s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů