Čtvrtek, 12. září 2024

Válka se Zemí převádí do filmové podoby teorii filozofa Šmajse

Válka se Zemí převádí do filmové podoby teorii filozofa Šmajse

Otázkou, proč se člověk proměnil v predátorský druh ničící vlastní biologickou přirozenost, se zabývá dokument Válka se Zemí režiséra Vladimíra Kunze. Snímek s podtitulem Jak ukončit protipřírodní směřování civilizace je pokusem o převedení teorie českého filozofa Josefa Šmajse do filmové podoby, sdělil Kunz ČTK. Premiéru bude mít 18. srpna v České televizi.

Evoluční ontologie, na které Šmajs pracuje více než 30 let, popisuje vznik, vyhrocení a řešení globální ekologické krize. Podle dokumentu na Zemi probíhají dvě evoluce. Starší, přirozená, která planetu trvale kultivuje. "A člověk zapálil protipřírodní evoluci kulturní. Ta okrádá Zemi o látku, energii a přirozenou informaci," uvedl Šmajs. Důsledkem kulturní evoluce je podle Šmajse globalizovaná technická civilizace, která požírá a předělává přirozeně uspořádaný svět.

Šmajs působil na katedře filozofie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, kterou v letech 1996 až 2000 vedl. Zabývá se mimo jiné vztahem přírody a kultury. Publikoval kolem 300 statí a studií. Mimo jiné zpracoval filozofický koncept a zároveň právní dokument nazvaný Ústava Země.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů