Pátek, 13. září 2024

Kladno otevřelo nový sběrný dvůr v Rozdělově, ve městě jsou teď tři

Kladno otevřelo nový sběrný dvůr v Rozdělově, ve městě jsou teď tři

Kladno otevřelo minulý týden nový sběrný dvůr v Mládežnické ulici v části Rozdělov. Má usnadnit lidem odevzdávání odpadu. Ve městě jsou tak tři sběrné dvory, kromě nového ještě ve Smečenské a Vrapické ulici. Obyvatelé města v nich mohou zdarma odevzdat velkoobjemový odpad, jako je třeba starý nábytek a další vybavení. Ročně lze odevzdat maximálně 300 kilogramů na osobu, informovala dnes ČTK v tiskové zprávě Kateřina Přibylová z magistrátu.

Nový sběrný dvůr je v areálu městské společnosti TEPO. "Lokalitu jsme vybrali s ohledem na výhodnou možnost využít areálu podniku pro distribuci tepla patřícího městu, který se navíc nachází v blízkosti lidnatého sídliště Rozdělov-sever," uvedl náměstek primátora Robert Bezděk (ANO).

Za odkládání odpadu u běžných popelnic a kontejnerů hrozí pokuta až 50.000 korun, firmám a živnostníkům až deset milionů korun. "Velkoobjemový odpad u popelnic nejenže hyzdí náš životní prostor, ale takové úklidy kontejnerových stání stojí město přes šest milionů korun ročně. To jsou peníze, za které bychom mohli třeba postavit nové dětské hřiště nebo opravit chodník a podobně," dodal radní.

Do sběrného dvora je možné odkládat i tříděný odpad, bioodpad a nebezpečný odpad včetně barev a lepidel. Patří sem i tonery, elektroodpad či baterie. Dvůr mohou využít i vlastníci kladenských nemovitostí, ve kterých není nikdo přihlášen k trvalému pobytu, a také cizinci s dlouhodobým pobytem na území města. Podmínkou je ale registrace k poplatku za komunální odpad.

Loni odevzdali obyvatelé Kladna ve dvou městských sběrných dvorech a na jednom sběrném místě v ulici Milady Horákové přes 1000 tun velkoobjemového odpadu. Roční provoz těchto tří zařízení stál město zhruba 4,5 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů