Pátek, 13. září 2024

Německá policie podnikla razii u klimatických aktivistů

Německá policie podnikla razii u klimatických aktivistů

Německá policie provedla domovní prohlídky a odebrala vzorky DNA u klimatických aktivistů ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace). Razie souvisela s jejich nedávnou akcí na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, kdy se šest lidí přilepilo ke startovacím a přistávacím dráhám.

Tato šestice a ještě další dva lidé čelí obvinění z poškozování cizí věci nebo vniknutí na cizí pozemek. Policie na podnět frankfurtského státního zastupitelství prohledala byty aktivistů například v Berlíně, Sasku nebo Sasku-Anhaltsku.

Skupina Poslední generace uvedla, že policie do bytů "nenásilně protestujících" aktivistů "vtrhla" dnes časně ráno. Kvůli jejich protestu z 25. července byl na několik hodin ochromen provoz na frankfurtském letišti, které je největším německých vzdušným přístavem.

Podle státního zastupitelství vzorky DNA odebrané při domovních prohlídkách poslouží k porovnání s těmi získanými na místě činu.

Agentura DPA píše, že podle bezpečnostních činitelů se ve stále větší míře pokoušejí klimatické aktivisty ovlivňovat levicoví extremisté. Ti z nich, kteří schvalují páchání násilných činů, cíleně podporují eskalaci klimatických protestů. Tito radikálové usilují o to, aby klimatičtí aktivisté za legitimní protest považovali sabotážní akce proti kritické infrastruktuře.

Navzdory domovním prohlídkám chce Poslední generace v protestech na letištích pokračovat. Vyzývá své příznivce, aby v nejbližších dnech prokázali, že jsou vůči skupině solidární a chce, aby na letiště přišli s transparenty na její podporu.

Podle DPA se svaz letišť (ADV) pokouší vést s Poslední generací dialog. V otevřeném dopisu tato asociace uvedla, že "je nezpochybnitelné, že změna klimatu představuje jednu z největších výzev současnosti". Podotkla ale, že nezákonné blokády letišť k řešení nepřispívají a místo toho chce s protestujícími mluvit o tom, jaké kroky letiště podnikají k ochraně klimatu.

Podle německých tajných služeb ke skupině Poslední generace patří v Německu asi 1100 lidí. Velká část z nich se nepodílí jen na lokálních akcích, ale i na protestech v jiných regionech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů