Pátek, 13. září 2024

Kopřivnice začíná s obměnou veřejného osvětlení za úspornější

Kopřivnice začíná s obměnou veřejného osvětlení za úspornější

Kopřivnice na Novojičínsku začíná s obměnou veřejného osvětlení ve městě a jeho místních částech. Město chce postupně vyměnit 2700 dosluhujících svítidel, které z velké části tvoří staré sodíkové výbojky. Nahradit je mají úspornější LED technologie. V první fázi bude instalováno 472 nových svítidel. Náklady přesahují sedm milionů korun, více než pět milionů korun pokryje evropská dotace. ČTK to řekla mluvčí radnice Lucie Macháčková .

"Světla budou nastavena tak, aby se automaticky stmívala v pozdních nočních hodinách. V budoucnu plánujeme také doplnění inteligentního ovládání, abychom mohli reagovat na aktuální světelné podmínky," uvedl vedoucí odboru majetku města Adam Ondrašík.

Kopřivnice loni za provoz veřejného osvětlení zaplatila 4,7 milionu korun. Obměnou svítidel město ušetří zhruba půl milionu korun ročně. Životnost svítidel je 100.000 hodin, tedy zhruba 25 let.

"Přestože výměnu by si zasloužily také sloupy veřejného osvětlení, aktuálně jde pouze o instalaci nových svítidel. Peníze, které díky LED lampám uspoříme, pak budeme moci investovat do další modernizace a výměny sloupů. Samozřejmě se opět budeme snažit získat také externí dotaci," doplnil Ondrašík.

Do výběrového řízení na obměnu svítidel se přihlásily čtyři firmy. Hlavním hodnotícím kritériem byla úspora energií, až druhým pak cena. Zakázku nakonec získala společnost,, která už v Kopřivnici modernizovala osvětlení zimního stadionu a nyní mění světla na krytém bazénu.

"Instalace většiny svítidel se obejde bez výkopových prací a velkých omezení. Práce budou probíhat ve Vlčovicích, v Ptačí čtvrti a na ulicích Čs. armády, Záhumenní, Kadláčkově, Nádražní, Horní a Duhové. První etapa má být hotova v listopadu a brzy by na ni měly navázat další," doplnila mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů