Čtvrtek, 12. září 2024

Evropský zákon o obnově přírody začíná platit

Evropský zákon o obnově přírody začíná platit

Ochránci a milovníci přírody v Evropské unii mají důvod k oslavě! Dnem 18. 8. 2024 začíná platit nařízení o obnově přírody, které zavazuje členské země k obnově cenných ekosystémů na 20 % území souše a 20 % moří do roku 2030. Úplné obnovy těchto ekosystémů má pak být dosaženo do roku 2050. Obnova se týká jak volné krajiny a zemědělských ploch, tak přírody ve městech.

Naplnění zákona může zvrátit neblahý trend poklesu biodiverzity v Evropě a napomoci k obnově krajiny ve velkém měřítku. A to jak řek a potoků, tak lesů i krajinných prvků na zemědělské půdě a zeleně ve městech a obcích.
Česká republika patří k zemím, které od počátku tento významný krok podporovaly. Nyní tedy může začít připravovat svůj národní plán, jak cílů zákona dosáhnout co nejsmysluplněji a nejefektivněji. Ministerstvo životního prostředí má přitom podporu nevládních organizací, které se prostřednictvím svých zástupců v pracovních skupinách mají možnost na tomto procesu podílet.
Cíle nařízení jednoznačně respektují celosvětovou úmluvu OSN o biologické rozmanitosti, jež přijala EU a jednotlivé členské státy a dohodu na summitu OSN o biologické rozmanitosti v Montrealu v prosinci 2022 (COP 15).
Pavel Šremer ze Společnosti pro trvale udržitelný život upozorňuje: ,,Jednotlivá ustanovení nařízení mají za cíl podporu a obnovu přírodních stanovišť a biotopů evropsky významných druhů. Má dojít k obnově sídelních ekosystémů výsadbami sídelní zeleně. Neméně důležitá bude obnova přirozených funkcí vodních toků a jejich niv. Zvláště pro zemědělství i pro biologickou rozmanitost bude významná podpora zvyšování stavu opylovačů a obnovy zemědělských ekosystémů. Nařízení pamatuje i na obnovu lesních ekosystémů. Vzhledem k nové zkušenosti s válkou a energetickým vydíráním byla přijata ustanovení ve prospěch obnovitelných zdrojů energie a národní obrany."
Jan Freidinger z Greenpeace říká: "Zákon o obnově přírody je jedinečná šance, jak vrátit naší přírodě a ekosystémům ztracené funkce, které jsou klíčové pro udržitelné využívání krajiny a adaptaci na dopady změn klimatu. Schopnost krajiny zadržovat vodu, půdní úrodnost, hospodaření se živinami, prostupnost, samočistící schopnost vod či nenahraditelné služby opylovačů. K tomu všemu nám pomůže správní implementace zákona o obnově přírody."
Vlastimil Karlík z Arniky říká: ,,Nařízení požaduje obnovu volně tekoucích řek na 25 000 km evropských toků a obnovu ekologických funkcí přilehlých niv do roku 2030. Česká republika potřebuje výrazně zrychlit přípravu a realizaci revitalizací vodních toků i jejich kvalitu -revitalizujeme totiž dnes jen vyšší jednotky kilometrů ročně, a ne vždy tyto projekty znamenají skutečnou obnovu volně tekoucích řek podle tohoto nařízení."
Petra Kolínská, ředitelka Zeleného kruhu: "Důležitou součástí nařízení je povinnost zapojit do přípravy plánu na obnovu přírody veřejnost. Místní znalost lidí je pro tvorbu plánů velmi důležitá. Včasné a pro všechny dostupné konzultace při přípravě plánů a jednotlivých opatření jsou také dobrou prevencí proti dezinformacím, které mohou přípravu konkrétních opatření provázet."
Užitečné odkazy:
Plný text Nařízení o Nature Restoration Law v češtině (Zákon o obnově přírody)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů