Úterý, 17. září 2024

Loza, Horní Bělá, Všeruby a Hrádek nejlépe třídily odpady v Plzeňském kraji

Loza, Horní Bělá, Všeruby a Hrádek nejlépe třídily odpady v Plzeňském kraji

Obyvatelé tří obcí ze severu Plzeňska - Lozy, Horní Bělé a Všerub - byli loni v kraji nejlepší ve sběru a třídění odpadu. Skokanem roku je Hrádek u Sušice na Klatovsku, měl největší meziroční nárůst množství separovaných odpadů. Vítězné obce mají vysoký průměr tříděného odpadu na hlavu, jsou nejlépe uklizené, mají dost nádob a separují hodně komodit včetně kovů. Při vyhlášen výsledků soutěže My už třídit umíme! to dnes ČTK za organizátory řekla Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury. Soutěžilo 491 z 501 měst a obcí kraje, v němž dominují malé vesnice.

Podle Martiny Filipové ze společnosti EKO-KOM, která se na pořádání akce podílí, vytřídil před 18 lety, kdy soutěž začínala, každý občan Plzeňského kraje průměrně 32 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojového kartonu. Teď už je to přes 58 kilogramů. "Poslední tři roky to ale stagnuje, přitom ostatní kraje se posouvají výš," řekla. Problémem je sběr kovů. "Bez kovů jsme osmí, když je započteme, tak třináctí," uvedla Šlajsová. Plzeňský kraj je nad průměrem ČR ve sběru plastů a hlavně skla, má velmi dobrou hustotu sběrné sítě - 100 obyvatel na jedno sběrné místo.

V první kategorii, kde soutěžily obce do 300 obyvatel, zvítězila Loza, v níž žije 260 lidí. Druhá byla Chocomyšl na Domažlicku a "bronzové" skončilo Srní na Klatovsku. "Nabádáme lidi, aby třídili, kupujeme jim tašky na tříděný odpad. Hasiči několikrát ročně sváží od domů elektroodpad a kovový odpad," řekla ČTK starostka Lozy Romana Poljanská (nezávislá).

V obci jsou dvě hnízda s nádobami včetně kontejneru na plechovky. Na návsi je kontejner na velkoobjemový odpad, který obec vyváží jednou za 14 dnů, protože je ho stále více, stejně jako kartonů, na něž obec zažádala o větší nádoby. "Lidé opravdu třídí, podporujeme je," uvedla. Díky zapojení občanů nejsou v okolí Lozy černé skládky. Lidé každoročně při akci Ukliďme Česko čistí strouhy u silnic. "Každý rok máme nasbíraného odpadu méně," dodala starostka. Obec chce do roka vybudovat sběrný dvůr.

Ve skupině od 301 do 1000 obyvatel byla první, stejně jako loni, Horní Bělá před Rabím na Klatovsku a Líšťany. Mezi městy a obcemi nad 1000 obyvatel potvrdily vítězství Všeruby, za nimi skončily Hromnice na Plzeňsku a Železná Ruda na Klatovsku.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů