Středa, 18. září 2024

Zlato a stříbro je možné získat z elektroodpadu

Zlato a stříbro je možné získat z elektroodpadu

Nejnovější technologie recyklace elektroodpadu nás posouvají na cestě k dosažení cirkulární ekonomiky. Elektroodpad je nejrychleji rostoucím odpadem v Evropě a díky jeho obsahu vzácných kovů a kritických surovin jej můžeme vnímat jako významnou investiční příležitost.

Vytvořením byznysového ekosystému kolem elektroodpadu a využitím nejnovějších technologií pro získání surovin z elektroodpadu se zabývá projekt WEEE NET9, který podpořila Evropská unie prostřednictvím EIT Raw Materials.

V projektu WEEE NET9 se k recyklaci elektroodpadu využívají moderní technologie, jako jsou hydro-a pyro-metalurgie či louhování biologickou cestou, založené na mikroorganismech, které při vhodné teplotě a kyselosti roztoku získávají ze směsi elektroodpadu drahé kovy. Recyklací elektroodpadu jsme tak schopni získat například zlato, stříbro, měď, cín či zinek.

V rámci projektu pořádá 20. 9. 2024 výzkumná organizace PowerHUB s projektovými partnery online workshop zaměřený na představení nových technologií v recyklaci elektroodpadu. Pro firmy a zájemce je účast na workshopu možná po bezplatné registraci na tomto odkaze.

Všechny firmy, města, obce a neziskové organizace, které se zajímají o cirkulární ekonomiku a recyklaci elektroodpadu jsou zvány na již 10. ročník konference o odpadovém hospodářství ASEKOL Předcházení vzniku odpadů 2024, která se uskuteční v prezenční i online formě 10. 10. 2024. V rámci konference mohou účastníci očekávat aktuální informace z oboru, panelovou diskusi i prostor pro networking.

Efektivní recyklace elektroodpadu hraje z hlediska dlouhodobé udržitelnosti významnou roli. Z jedné tuny recyklovaných mobilních telefonů lze získat 53 kg mědi, 270g stříbra, 141g zlata a 10g platiny. Na principu tzv. urban miningu a recyklaci elektroodpadu již dnes vznikají nové byznysové příležitosti. Odpadové hospodářství v oblasti elektroodpadu má díky zapojení nových technologií a postupů recyklace potenciál projít revoluční změnou a výrazným zefektivněním.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů