Středa, 18. září 2024

Česko-saská spolupráce pro biodiverzitu: Začíná rozsáhlý projekt péče o přírodní lokality

Česko-saská spolupráce pro biodiverzitu: Začíná rozsáhlý projekt péče o přírodní lokality

V létě letošního roku byla v rámci česko-saského projektu ,,Společně pro biodiverzitu" zahájena spolupráce dvou ekologických organizací - české organizace Čmelák a německého partnera Naturschutzzentrum Erzgebirge.

Jedná se o dosud největší česko-saský projekt zaměřený na praktickou péči o více než sto lokalit v Libereckém a Ústeckém kraji a na německé straně Krušných hor. Obě organizace představily podrobnosti projektu na zahajovací akci v Libereckém LIPO inkubátoru dne 12. září. Jan Korytář z organizace Čmelák a Claudia Pommer z Naturschutzzentrum Erzgebirge představili konkrétní aktivity plánované na dobu trvání projektu, který potrvá 3,5 roku. Rozpočet společného projektu činí více než 3,3 mil. EUR.

,,Mám radost, že se pro náš projekt podařilo získat podporu a že naším partnerem jsou kolegové z německé strany Krušných hor, kteří mají dlouholeté zkušenosti s péčí zejména o horské louky. Je to velká příležitost získat nejen nové zkušenosti, ale také pokračovat o obnově dalších lokalit." říká Lucie Stránská, která má koordinaci projektu na starosti.

Projekt zahrnuje péči o luční, lesní a mokřadní pozemky, jak vlastní, tak svěřené o celkové rozloze 200 ha.

Ve Čmeláku spravují desítky hektarů svěřených pozemků, například v lokalitě Nový Prales na Ještědu a na loukách v Libereckém kraji. Organizace plánuje rozšířit své aktivity i na českou stranu Krušných hor, kde Naturschutzzentrum Erzgebirge dosud nemá partnerskou organizaci.

Společně se obě organizace zaměří na aktivní obnovu přírody, s cílem pokračovat v péči o současné lokality s pomocí dobrovolníků a rozšířit ochranu na další cenná území, kterým se v současnosti nikdo nevěnuje. Na české straně je v plánu např. i pěstování vybraných ohrožených druhů rostlin a jejich výsadby na vhodné lokality zpět do přírody.

,,V Německu se projekt zaměří například na podporu hnědáska chrastavcového, zvyšování pestrosti horských luk nebo likvidaci invazivní lupiny, která je pro horské louky velkým nebezpečím. Jsme rádi, že se nám společně s českými kolegy podařilo s projektem uspět." říká Claudia Pommer z Naturschuztzentrum Erzgebirge.

V rámci plánovaných workshopů, odborných konferencí a exkurzí se obě organizace chtějí zaměřit i na téma nadměrné byrokracie při realizaci ekologických projektů.

,,Velká byrokratická zátěž spolu se špatně nastaveným financováním je jedním z hlavních důvodů toho, proč se v oblasti obnovy biodiverzity stále nedaří dosahovat potřebných změn. Je to i jedno z témat, kterému se v rámci projektu chceme více věnovat." dodal Jan Korytář ze Čmeláka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů