Pátek, 11. října 2024

Cirkulární budoucnost potravin jako klíč k přežití

Cirkulární budoucnost potravin jako klíč k přežití

Nastal čas na zásadní změnu v našem přístupu k produkci, distribuci a spotřebě jídla. Cirkulární model se zavádí ve vztahu k plastu, textilu, dřevu nebo autobateriím, teď přichází na řadu také potraviny. Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN), který dlouhodobě zkoumá využívání zdrojů, cirkulární praxi a dekarbonizaci průmyslu, se spolu se zahraničními partnery podívá na hodnotový řetězec v oblasti potravin.

,,Podle odhadů OSN, ale i mnoha jiných zdrojů, se světová populace do roku 2050 zvýší na přibližně 10 miliard lidí, což nutně vyžaduje také adekvátní zvýšení celosvětové produkce potravin. Současné potravinové systémy ale nejsou dlouhodobě udržitelné, ani dostatečné," vysvětluje důležitost projektu Jana Vítková, analytička INCIEN.

Podle projektového týmu je transformace našeho potravinového systému jedním z nejúčinnějších způsobů, jak můžeme čelit změnám klimatu, budovat zdravější města a obnovovat biologickou rozmanitost. V projektu 'INCIEN: Circular Food Futures' se zaměří hned na několik klíčových témat. ,,Budeme řešit mapování hlavních překážek, které brání přechodu k cirkulární ekonomice v oblasti potravin, zejména z pohledu českého prostředí. Prozkoumáme, jak využít norské zkušenosti a know-how pro inspiraci a přenos úspěšných příkladů do českého kontextu. Také propojíme významné hráče v potravinovém sektoru v Česku i v Norsku a vytvoříme doporučení pro další rozvoj cirkulárních strategií v oblasti tuzemského potravinového řetězce," vyjmenovává projektová manažerka Nina Hromádková.

V Česku jsme pozadu
Současný lineární potravinový systém klade nadměrné nároky na přírodní zdroje a přispívá k závažné degradaci životního prostředí, včetně ztráty biodiverzity a znečištění půdy a vody chemickými látkami. Cirkulární potravinové systémy podporují udržitelnost tím, že minimalizují odpad, recyklují živiny a snižují závislost na neobnovitelných zdrojích. Přináší dodatečné příjmy a naopak umenšuje náklady na odpadové hospodářství. Proč se tyto systémy u nás zatím nedaří uplatňovat?

Česká republika má druhou nejprůmyslovější ekonomiku v EU, přičemž energetický sektor je stále silně závislý na fosilních palivech. V důsledku toho byla v minulosti věnována zmírňování změny klimatu v odvětvích zemědělství a odpadů menší pozornost. Podle údajů z roku 2019 tvoří tyto sektory totiž "pouze" 11 % emisí. Nepomáhá ani odklad konce skládkování, protože potraviny mohou ještě stále končit ve směsném odpadu, místo adekvátního roztřídění nebo kompostování.

,,Během odpadových analýz naše týmy analyzují směsný odpad z různých provozů - z kontejnerů v obcích, obchodních centrech, sportovních areálech, vzdělávacích zařízeních apod. Často jde o stovky kilogramů. A z našich výpočtů plyne, že biologicky rozložitelný odpad tvoří 20-40 % celkového objemu odpadu," shrnul Petr Novotný, seniorní konzultant INCIEN.

Šest plně naložených popelářských aut za sekundu
O promarněných příležitostech v rámci potravinového řetězce můžeme hovořit i v globálním měřítku. Podle Ellen MacArthur Foundation se každou sekundu ztrácí nebo vyhazuje takové množství jedlého jídla, které odpovídá šesti plně naloženým popelářským autům. ,,Z globální produkce potravin se značná část ztrácí (tzv. food loss), plýtvá (tzv. food waste) nebo se využívá jako krmivo pro dobytek (tzv. feed) (1, 2). Tento jev výrazně přispívá k neefektivnosti v potravinovém systému. FAO (pozn. red.: Food and Agriculture Organization of the United Nations) odhaduje, že každoročně se přibližně jedna třetina všech potravin určených pro lidskou spotřebu, což činí přibližně 1,3 miliardy tun jídla, na světě ztratí nebo vyhodí (3). Takové plýtvání je nejen neekonomické, ale také zatěžuje životní prostředí a marní úsilí všech, kdo se podíleli v různých fázích hodnotového řetězce potravin. Rádi bychom proto přispěli k nastartování pozitivní změny," uzavírá Jana Vítková z INCIEN.

Projekt s norským partnerem CIVAC v rámci projektu s názvem INCIEN: Circular Food Futures probíhá za finanční podpory z Fondu pro bilaterální vztahy v rámci Fondů EHP a Norska. Zahájí jej zářijový workshop pro zvané a stakeholdery, zakončí hybridní konference se zahraniční účastí 23. října. Více na www.incien.cz/projekty.

Zdroj: https://zajimej.se/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů