Pátek, 11. října 2024

Společně proti free riderům

Společně proti free riderům

Černí pasažéři, známí také jako free riders, jsou výrobci či dovozci elektrozařízení, kteří finančně nepřispívají do systému recyklace elektroodpadu. Tím ohrožují nejen životní prostředí, ale i konkurenci, která své povinnosti dodržuje.

Společnost EKOLAMP se dlouhodobě zaměřuje na boj proti free riderům a snaží se tak o nastolení férových podmínek na trhu. Tento boj však nemůže probíhat jen na lokální úrovni, zejména v případě zahraničních e-shopů a online tržišť. Na úrovni Evropské unie se proto hledá řešení, jak zajistit dodržování pravidel napříč všemi členskými státy.

Asociace EucoLight, jejímž dlouholetým členem je i EKOLAMP, se zapojila do širší iniciativy evropských organizací a průmyslových sdružení. Tyto subjekty nyní společně apelují na evropské zákonodárce, aby během nadcházejícího mandátu (2024-2029) odstranili právní mezery v regulaci a nastavili jasná pravidla pro online obchodování.

Iniciativa upozorňuje na rizika spojená s masivním dovozem produktů přes nadnárodní e-shopy, které často nesplňují evropské standardy bezpečnosti, udržitelnosti ani odpovědnosti za recyklaci.

Bližší informace naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů