Čtvrtek, 17. října 2024

Brno plánuje vytvořit nové ReUse centrum, vzniknout by mohlo v areálu výstaviště

Brno plánuje vytvořit nové ReUse centrum, vzniknout by mohlo v areálu výstaviště

Nové ReUse centrum i místo pro vzdělávání či konání bleších trhů by za pár let mohlo vzniknout v Brně. Pro projekt, který zastřeší služby umožňující odkládat nepotřebné věci a podporovat jejich opětovné využití, měston hledá nejvhodnější lokalitu. Zatím preferuje brněnské výstaviště. Pokud vše půjde podle plánu, začne výstavba v roce 2026. Odhadované náklady více než 100 milionů korun chce Brno hradit i s pomocí evropských a státních zdrojů, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Filip Chvátal.

V Brně nyní funguje projekt ReUse zaměřený na staré, ale funkční věci, ReNab, který dává druhou šanci nábytku, a RetroUse, který se specializuje na předměty vyrobené před rokem 1989. Lidé mohou tyto věci odevzdat na různých místech po městě. Centrální místo pro uskladnění, opravu a odběr komodit chybí. "Chceme to změnit a vytvořit víceúčelový objekt využívající moderní prvky architektury, jako je modrozelená infrastruktura a obnovitelné zdroje energie, které zajistí udržitelný provoz. Centrum by mělo být také prostředím vhodným pro rodiny, včetně dětského hřiště, kavárny a příjemného okolí," uvedl náměstek. Součástí plánované stavby by měly být třeba parkové úpravy včetně jezírka pro zadržování dešťové vody.

Pro nové centrum, jež je inspirované moderními areály ve Vídni nebo Ostravě, chce město letos zadat studii. Bude se zabývat velikostí, uspořádáním, náklady i dotačními možnostmi. Nyní hledá nejvhodnější lokalitu. "Podmínkou je rekonstrukce současných nevyužívaných prostor a dobrá dopravní dostupnost. Nyní se nám jeví nejvhodnější lokalita na výstavišti, které je dostupné pěšky, na kole, MHD i autem. Zatím jsme ve fázi jednání s Veletrhy Brno, současně zkoumáme další možné lokality. Až budeme mít jasno, necháme vypracovat studii a následně projektovou dokumentaci. Jestliže získáme dotaci, mohli bychom začít stavět v roce 2026," dodal Chvátal.

Odevzdané hračky, oblečení nebo nábytek bude městská firma SAKO nabízet za symbolické ceny nebo dávat do škol, muzeí či divadel. Centrum by mělo nabídnout prostor také pro konání workshopů či bleších trhů, sloužit má i pro vzdělávání v oblasti cirkulární ekonomiky nebo druhotného využití odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů