Pátek, 18. října 2024

Technické služby odvezly za měsíc z ulic Bohumína 4000 tun povodňového odpadu

Technické služby odvezly za měsíc z ulic Bohumína 4000 tun povodňového odpadu

Městské technické služby BM servis odvezly za měsíc z ulic Bohumína na Karvinsku 4000 tun materiálu, který zničila velká voda. Dnešním dnem svoz povodňového odpadu oficiálně ukončily. Lidé však stále na ulicích vytvářejí nové hromady odpadu, který navíc s povodněmi nemá nic společného. ČTK to dnes řekla mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková.

"Původní odhady se pohybovaly až okolo 10.000 tun, nakonec půjde zhruba o polovinu. Díky tomu nebudeme muset letos zavřít naši městskou skládku, což by pro nás znamenalo výrazné komplikace v nakládání s odpady. Kapacita by měla vydržet ještě přibližně rok," uvedl bohumínský místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

BM servis podle něj z ulic aktuálně odváží poslední vyplavený materiál, jako jsou elektrické spotřebiče a další vytříděné věci. "Přestože naše technické služby několikrát projely veškeré ulice a opakovaně z nich odstranily odpad, někteří obyvatelé stále vytvářejí nové hromady věcí na chodnících a veřejných prostranstvích," řekla Končítková. Evidentně jde podle ní o předměty, které povodeň vůbec nezasáhla.

"Víme o lokalitách, kde v extrémních případech lidé dokonce vyhazují starý nábytek a další věci přímo z oken. Apelujeme na všechny občany, aby už žádný další odpad před domy nevynášeli, protože jeho svoz byl po povodních opakovaně zajištěn a není důvod vytvářet nové skládky," uvedl místostarosta.

Mluvčí řekla, že po týdnech odstraňování následků záplav se dvacetitisícový Bohumín vrací k běžné agendě. Od 4. listopadu například radnice obnoví licitace městských bytů, které pozastavila, protože musela zajistit náhradní ubytování lidem z vyplavených domácností.

"Poskytli jsme 23 bytů jako dočasné útočiště pro povodní postižené rodiny. Stále necháváme pět bytů v záloze pro případ, že by se ještě vyskytla potřeba někomu zázemí zajistit," uvedl místostarosta Igor Bruzl (SOCDEM).

Povodeň výrazně poškodila například nově zrekonstruované domy v Červené kolonii, jejichž sanace začala minulý týden. "Po vysušení musí přízemní byty projít komplexní rekonstrukcí, obyvatelé se tak do nich vrátí až za několik měsíců," uvedla Končítková. Také řadě nájemníků z 16 bytů v Červené kolonii radnice pomohla díky svým bytovým rezervám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů