Pondělí, 28. října 2024

Hradec Králové v listopadu otevře druhý re-use bazar s použitými věcmi

Hradec Králové v listopadu otevře druhý re-use bazar s použitými věcmi

Radnice stotisícového Hradce Králové otevře 6. listopadu druhý re-use bazar s použitými věcmi, které by jinak skončily na skládce nebo v recyklaci. Bazar bude v Divišově ulici v centru města a bude zaměřený na domácí elektrospotřebiče a na nábytek. Doplní re-use bazar s použitými věcmi, který ve městě funguje od loňského října v Kotěrově ulici. Bazary provozuje odpadová společnost Hradecké služby, což je společný podnik města a firmy Marius Pedersen.

Ke zřízení druhého bazaru radnici vedl rostoucí zájem lidí o použité věci. "Vznikne tak první nábytková banka, která bude vybavením domácností mimo jiné zásobovat také městské byty pro sociálně slabé rodiny. A to například postelemi, skříněmi nebo stoly, ale také elektrospotřebiči, jakými jsou lednice, trouby či pračky," uvedl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Otevírací doba obou provozoven bude shodná. Lidé sem mohou přijít v pondělí, ve středu a v pátek od 13:00 do 17:00 a v sobotu od 08:00 do 12.00.

Systém re-use provozují Hradecké služby od léta 2020. Funguje ve všech čtyřech městských sběrných dvorech, kde jsou takzvané re-use pointy. Od loňského října je rozšířený o bazar v Kotěrově ulici.

Princip spočívá v tom, že nepotřebné funkční věci, které lidé nosí do sběrných dvorů nebo přímo do bazaru, za zlomek ceny získávají další zájemci. Jde například o kuchyňské vybavení, drobný nábytek, výbavu pro děti, dekorace, nářadí. Odevzdané knihy využívá například hradecká vazební věznice.

Peníze z prodaných věcí v bazarech jdou Technickým službám Hradec Králové na péči o městskou zeleň, výtěžek z re-use pointů jde Městským lesům Hradec Králové na výsadbu lesa. Dosud se vybralo přes 1,2 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů