Podzimní zdroj vitamínů - šípky
K podzimu prostě patří, keře obsypané malými červenými kuželovitými plody. Zná je každý, kdo chodí do přírody, řeč je samozřejmě o šípcích. Plody růže patří nejen k podzimnímu koloritu, ale jsou i významným zdrojem mnoha vitaminů, dají se využít v kuchyni a v neposlední řadě také jako dekorace do bytu.
Plody růže
Šípky jsou vlastně souplodí nažek, protože plody růže jsou právě nažky. Na růžových keřích se tyto malé červené plody objevují obvykle během září. Někdy se také uvádí šípkový keř, ale v podstatě jde o totožnou rostlinu, jen označenou jednou podle květu a jednou podle plodu. Šípky patřily k těm plodům, které sbíraly už naše babičky, podobně jako z lípy totiž ze šípků připravovaly nejrůznější nápoje proti chřipce a nachlazení. Šípky obsahují velké množství vitamínů C a také A a navíc další prospěšné látky - vitamíny K, B a B1. Najdeme v nich také dost vápníku a rutinu, právě proto jsou velmi užitečné jako prevence proti paradontóze a také zánětům dásní. Šípky jsou také značně močopudné, proto se využívají při nemocích močového ústrojí. Šípky by se měly ideálně sbírat po prvních mrazících, kdy jsou plody nejsladší. Pokud chceme šípky uchovat na zimu pro přípravu čaje, je nutné je usušit. Sušit je můžeme v troubě nebo ve speciální sušičce. Nasbírané plody zbavíme stopek a zbytků okvětí, krátce je opláchneme a necháme na utěrce okapat. Čaj připravíme tak, že usušené šípky rozdrtíme, naložíme do studené vody, kde je necháme asi půl hodiny louhovat. Pak směs zahřejeme asi na 70 stupňů Celsia a scedíme. Tak zaručíme, že čaj bude obsahovat dostatek vitamínu C.
V čem jsou šípky prospěšné
Šípky jsou nedílnou součástí lidového léčitelství. Snad každý si vzpomeneme alespoň na šípkový čaj, který je dobré pít hlavně v zimě a na jaře, protože obsahuje velké množství vitamínu C. Dá se samozřejmě pořídit už hotový porcovaný šípkový čaj v nálezových sáčcích, což nám ušetří dost práce. Sehnat se dá také v bio kvalitě - např. na stránkách http://www.countrylife.cz. Ze šípků lze vyrobit i chutnou a na vitaminy bohatou marmeládu a pro milovníky vín je dobrou zprávou, že existuje i to šípkové. Ze šípků se dá připravit také zavařenina, ačkoli nepatří k typickým surovinám na výrobu kompotu.
Šípky v kuchyni
Snad každý si vzpomene na scénu z dnes už filmové klasiky Slavnosti sněženek, kde se jedná o to, jak se upraví maso. Ano, ze šípků se dá připravit šípková omáčka, která se skutečně hodí především ke zvěřině. Ze šípků se dá připravit i sirup, upéct cukroví nebo mohou být součástí mnoha dalších omáček,dají se využít také tzv. pod maso. Používají se i jako příchuť do některých nápojů. Další zajímavé recepty lze najít na stránkách www.rajecbylinka.com.
ZDROJ: www.bioklub.cz