Halloumi - zdravý kyperský sýr
Halloumi je národní sýr Kypru a byl zde vyráběn již před tisíci lety. Dělá se ze směsi kozího, ovčího a kravského s jemným přidáním máty.
Na Kypru je oblíben v každé ze svých podob. Je možno ho grilovat, opékat, smažit, vařit, strouhat nebo jíst rovnou bez úpravy. Mnohdy představuje samostatné jídlo.
Pro labužníky je skvělým doprovodem Halloumi lahodné a lehce stravitelné kyperské víno, červené, bílé nebo růžové, vyrobené z původních pravo- kořenných odrůd vinné révy starých tisíce let (réva se zde neroubuje).
HALLOUMI sýr - pochoutka i bez úpravy
Halloumi rozkrájejte po šířce cihličky 250g na 8-9 plátků a grilujte
(třeba vedle uzenin a řízků) na zahradním či kuchyňském grilu nebo jednoduše opékejte doma na pánvi. Pánev můžete předem zvlhčit 2-3 kapkami olivového oleje, ale v každém případě musí být před vložením sýra optimálně rozehřátá. Plátky grilujeme, dokud se na některých místech nezbarví do žlutohněda.
I když má grilovaný či opékaný Halloumi samostatnou zajímavou chuť, můžete
jej např. posypat čerstvě semletým pepřem a podávat jako přílohu k barbecue.
ZDROJ: www.gastro-server.com
Vezměte si Váš oblíbený chléb či pečivo, odkrojte kousek Halloumi, přidejte zeleninu a máte dokonalou přesnídávku. A proč nepřizdobit vínem či melounem.