Membránové procesy v mlékárenství

11.10.2014

Seminář, školení

Česká membránová platforma a Česká technologická platforma pro potraviny vás zvou na seminář Membránové procesy v mlékárenství, který se koná 11. listopadu 2014 od 10:00 hodin v sídle Potravinářské komory Praze Malešicích. Seminář se bude věnovat teorii a aplikacícm membránových procesů a jejich využití v potravinářství a v mlékárenském průmyslu, program doplní přednáška o využití vedlejších proudů membránových procesů v mlékárenství a v neposlední řadě budou prezentovány praktické zkušenosti s demineralizací syrovátky pomocí elektrodialýzy v závodě Moravia Lacto v Jihlavě. Přihlašujte se přes on-line přihlášku do 7.11.

Moderní separační metody založené na membránových procesech nacházejí stále ve větší míře uplatnění v mlékárenském průmyslu. Jedná se především o tlakové membránové procesy (mikrofiltrace, ultrafiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza) a elektrodialýzu. Jsou použitelné v celém spektru výroby a zpracování mléka od prvovýroby přes ošetření mléka až po výrobu sýrů a dalších mlékárenských výrobků, jako je sušená demineralizovaná syrovátka, mléčné a syrovátkové koncentráty, laktóza, minerální soli a další izoláty mléčných složek. Tyto procesy většinou probíhají bez přídavku dalších chemikálií a při nízké teplotě, proto nedochází ke změně senzorických vlastností produktů ani není třeba energie na ohřev a chlazení. V konečném důsledku jsou levnější a šetrnější k surovině než klasické separační metody.

 Podrobný program je ke stažení v PDF.

PROGRAM SEMINÁŘE:

10:00 - 10:15   Úvod, přivítání účastníků (Bc. Jan Šmíd, Česká membránová platforma, Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny)
10:15 - 11:00   Membránové  procesy v potravinářství a mlékárenství - úvod a teorie (doc. Ing. Jiří Cakl, CSc., Ing. Hana Jiránková, Dr., Univerzita Pardubice)
11:00 - 11:45   Membránové procesy v mlékárenství - aplikace (Ing. Jiří Ečer, MemBrain s.r.o.)
11:45 - 12:00   Přestávka, občerstvení
12:15 - 13:00 Otázky využití vedlejších proudů membránových procesů v mlékárenství (Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny, Výzkumný ústav mlékárenský)
13:00 - 13:45   Praktické zkušenosti s odsolováním syrovátky (Ing. Petr Tichovský, MoraviaLacto a.s.)
13:45 - 14:00   Diskuze a závěr semináře

Seminář je určen pro technology v mlékárnách a potravinářských provozech, výzkumné a akademické pracovníky, management firem, studenty a další zájemce o problematiku membránových procesů v potravinářství a mlékárenství.

Cena semináře: 700 Kč, členové CZEMP a ČTPP 500 Kč, studenti 300 Kč. Platba hotově na místě nebo po dohodě na fakturu.

Místo konání: Potravinářská komora, Areál Markland Klimacentrum, Počernická 96/272, 108 03  Praha 10 - Malešice (1. patro. č. dveří 130)

Kontakt: info@cemp.cz, tel.: 724 959 544.

Přihlášky: on-line formulář do 7.11.

Místo konání akce:
Potravinářská komora, Praha
Adresa konání akce:
Areál Markland Klimacentrum, Počernická 96/272, 108 03 Praha 10 - Malešice (1. patro. č. dveří 130)
Kontakt:
Jan Šmíd
Telefon:
724 959 544

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů