Membránové procesy v mlékárenství
11.10.2014
Seminář, školení
Česká membránová platforma a Česká technologická platforma pro potraviny vás zvou na seminář Membránové procesy v mlékárenství, který se koná 11. listopadu 2014 od 10:00 hodin v sídle Potravinářské komory Praze Malešicích. Seminář se bude věnovat teorii a aplikacícm membránových procesů a jejich využití v potravinářství a v mlékárenském průmyslu, program doplní přednáška o využití vedlejších proudů membránových procesů v mlékárenství a v neposlední řadě budou prezentovány praktické zkušenosti s demineralizací syrovátky pomocí elektrodialýzy v závodě Moravia Lacto v Jihlavě. Přihlašujte se přes on-line přihlášku do 7.11.
Moderní separační metody založené na membránových procesech nacházejí stále ve větší míře uplatnění v mlékárenském průmyslu. Jedná se především o tlakové membránové procesy (mikrofiltrace, ultrafiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza) a elektrodialýzu. Jsou použitelné v celém spektru výroby a zpracování mléka od prvovýroby přes ošetření mléka až po výrobu sýrů a dalších mlékárenských výrobků, jako je sušená demineralizovaná syrovátka, mléčné a syrovátkové koncentráty, laktóza, minerální soli a další izoláty mléčných složek. Tyto procesy většinou probíhají bez přídavku dalších chemikálií a při nízké teplotě, proto nedochází ke změně senzorických vlastností produktů ani není třeba energie na ohřev a chlazení. V konečném důsledku jsou levnější a šetrnější k surovině než klasické separační metody.
Podrobný program je ke stažení v PDF.
PROGRAM SEMINÁŘE:
10:00 - 10:15 Úvod, přivítání účastníků (Bc. Jan Šmíd, Česká membránová platforma, Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny)
10:15 - 11:00 Membránové procesy v potravinářství a mlékárenství - úvod a teorie (doc. Ing. Jiří Cakl, CSc., Ing. Hana Jiránková, Dr., Univerzita Pardubice)
11:00 - 11:45 Membránové procesy v mlékárenství - aplikace (Ing. Jiří Ečer, MemBrain s.r.o.)
11:45 - 12:00 Přestávka, občerstvení
12:15 - 13:00 Otázky využití vedlejších proudů membránových procesů v mlékárenství (Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny, Výzkumný ústav mlékárenský)
13:00 - 13:45 Praktické zkušenosti s odsolováním syrovátky (Ing. Petr Tichovský, MoraviaLacto a.s.)
13:45 - 14:00 Diskuze a závěr semináře
Seminář je určen pro technology v mlékárnách a potravinářských provozech, výzkumné a akademické pracovníky, management firem, studenty a další zájemce o problematiku membránových procesů v potravinářství a mlékárenství.
Cena semináře: 700 Kč, členové CZEMP a ČTPP 500 Kč, studenti 300 Kč. Platba hotově na místě nebo po dohodě na fakturu.
Místo konání: Potravinářská komora, Areál Markland Klimacentrum, Počernická 96/272, 108 03 Praha 10 - Malešice (1. patro. č. dveří 130)
Kontakt: info@cemp.cz, tel.: 724 959 544.
Přihlášky: on-line formulář do 7.11.