Současné trendy ve výrobě vína
22.2.2023
Seminář, školení
Zveme Vás na seminář spojený s řízenou degustcí vín
PROGRAM SEMINÁŘE
Historie a současnost výroby vína
- Světová produkce - trendy a budoucnost udržitelného vinařství
- Produkce v ČR
- Rozdělení vín
- Stylistika vín
- Výrobní kroky
Před-fermentační operace
- Příprava a průběh sklizně
- Šetrnost sklizňových operací
- Před-fermentační operace
- Odstopkování a mačkání bobulí
- Macerace tuhých částí hroznu
- Lisování
- Metody odkalení moštu
- Parametry moštu před fermentací
- Funkční přípravky - taniny, enzymy, výživa, čiřící přípravky
Kvasinky a alkoholová fermentace
- Alkoholové kvašení
- Kvasinky - saccharomycétní a nesaccharomycétní a jejich využití
- Možnosti zastavení fermentace
Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
- Význam a použití JMF
- Mléčné bakterie
- Parametry ovlivňující průběh JMF
- Management JMF
Školení a zrání vín
- Stáčení a síření
- Oxid siřičitý - jak správně sířit
- Čiření vína
- Zrání vína
Finalizace vín
- Čištění a filtrace
- Krášlení, stabilizace a lahvování
- Problematika kyslíku
- Uzávěry lahví
- Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma.
Místo konání akce:
Hotel Mariel, Znojmo
Adresa konání akce:
Čermákova 940/1, 66902 Znojmo
Kontakt:
Michaela Halabrínová
Telefon:
+ 420 702 148 819