Výkladový slovník environmentálních výrazů
Biopotravina
(organic food)
BIOBiopotraviny jsou produkty ekologického zemědělství. Takovéto potraviny jsou pěstovány bez použití chemických hnojiv. Jsou pěstovány se snahou co nejvíce omezit kontaminaci půdy škodlivými látkami. Při jejich sklizni, zpracování a uskadnění jsou používány postupy, které co nejméně škodí životnímu prostředí a nezpůsobují přílišný úbytek živin. Potraviny pocházející z ekologického zemědělství - biopotraviny poznáte podle půlkruhové pruhované značky "Bio", která je umístěna na obalu.
Biopotravina je potravina vyrobená za podmínek uvedených v zákoně č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a splňující podmínky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovené zvláštními předpisy, na níž bylo vydáno osvědčení o biopotravině.
Ekologické zemědělství je v České republice definováno Nařízením Rady EU 2092/1991 a zákonem 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství.
Literatura:
Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č.368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.