Čtvrtek, 28. března 2024

Divoká příroda a lidé mohou být v souladu

Divoká příroda a lidé mohou být v souladu

Ministr Richard Brabec oznámil, že otevře první zónu šumavského národního parku turistům. Místa, kde by to bylo možné, má vytipovat rozsáhlý posudek. Není první, kdo s tímto chvályhodným záměrem přichází, ale jako první dělá konkrétní kroky, které eliminují rizika, kvůli kterým snahy předchozích ministrů či ředitelů parku selhaly. Avšak má-li být jeho plán úspěšný, musí celkovou plochu ponechanou v parku jen divoké přírodě a turistům výrazně zvětšit.

Sami návštěvníci národního parku s určitým omezením pohybu nemají problém. Průzkum ukázal, že 71 % turistů souhlasí, že v určitých, nejcitlivějších oblastech by měl být pohyb návštěvníků omezen, dalších 23 % si dokonce myslí, že do takových míst by měl být vstup zakázán. Omezení vstupu očekávají návštěvníci na 30 až 60 % rozlohy parku. Naopak proti omezení pohybu v parku je pouze 3,6 % respondentů.

Podle odhadu Hnutí Duha bude muset být vstup i nadále regulován na 20 až 25 % rozlohy parku. Dobrá zpráva je, že je to méně, než návštěvníci očekávají. Špatná zpráva je, že ministr Brabec navrhuje rozsah první zóny zřetelně menší. Vedle první zóny jde navíc o poměr mezi divokou přírodou a územím, kde lze hospodářsky podnikat. Nezávislé mapování ukázalo, že příroda, která vyžaduje ochranu před těžbou dřeva a dalšími zásahy, se dochovala na polovině parku. Někteří vědci a Hnutí Duha proto navrhují odborně podložený kompromis - 50 % parku pro přírodu a turisty a 50 % pro hospodaření místních lidí. Expertiza renomované britské společnosti EFTEC vyhodnotila návrh rozšíření území ponechaného přírodě na polovinu parku také jako nejvýhodnější scénář pro místní ekonomiku. Upozorňuje, že by se tím vyřešilo důležité dilema: "Stávající nejlepší přístupová místa k šumavské divočině jsou vnímána jako 'plná' a další nárůst návštěvnosti by poškodil zážitky z divočiny, které sem turisty táhnou. Proto existuje poptávka po větším počtu dobře připravených přístupů do větších oblastí divočiny."

Debata o parku má ale ještě jednu linii. Bez ohledu na doporučení vědců i stanovisko ministerstva životního prostředí totiž Senát mezitím schválil návrh Tomáše Jirsy, Pavla Eyberta (oba ODS), který by národní park prakticky zrušil. Umožnil by rozsáhlou zástavbu a spekulace s pozemky. Sněmovna bude o návrhu jednat na podzim. Ministr Brabec by měl přesvědčit koaliční poslance, aby návrh smetli. Byl by to dobrý výchozí bod pro naplnění jeho plánu, který sice není bez chyb, ale respektuje nutnou ochranu přírody.

AUTOR: Jaromír Bláha
Autor působí v Hnutí Duha

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů