Úterý, 19. března 2024

Priorita: OPŽP v národních parcích

Červnová Priorita přináší obsáhlý text o tom, jak to chodí na území našich čtyř národních parků v souvislosti s čerpáním dotací nejen z Operačního programu Životní prostředí.

Priorita: OPŽP v národních parcích

Text ukazuje, že význam podpory z evropských fondů, ale i z národních programů si plně uvědomují jak správy národních parků, tak města a obce v nich. Je přirozené, že k nejvíce využívaným operačním programům patří v tomto případě Operační program Životní prostředí. Jeho nabídku si pochvalují jak zástupci národních parků, tak starostové měst a obcí na území parků nebo v blízkosti parků.

Bez zajímavosti však není zjištění, že čerpání dotací sice správám národních parků i obcím a městům v nich pomáhá, ovšem kvalitní život v našich národních parcích nezajistí. Starostové zejména menších obcí si stěžují na mnohá omezení, která jim režim národního parku způsobuje, a ještě více kritizují takřka nulový rozvoj podnikání na území jejich obcí. Zmiňují se i o nedostatku turistů... Nedostatek podnikání v obci přímo obecní příjmy snižuje. Běžné také je, že mnozí podnikatelé, kteří na území našich národních parků přesto působí, sídlí raději zcela mimo národní parky. Přesouvají se hlavně ve velkých měst. Podle starostů z národních parků je to způsobeno tím, že podnikatelé mají mnohem větší jistotu, že je nenavštíví zaměstnanci finančních úřadů. Pravděpodobnost kontroly ze strany finančního úřadu je ve velkém městě mnohem menší než v malé obci uprostřed hvozdů.

V červnové Prioritě je také článek o jednání Monitorovacího výboru Operačního programu Životní prostředí a o závěrech Výroční zprávy Operačního programu Životní prostředí za loňský rok.

Priorita č. 6/2014

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů