Pátek, 26. dubna 2024

Energetika Keni - to je hlavně dřevo

Energetika Keni - to je hlavně dřevo

Zdrojem energie země je ze 70 % dřevo a dřevěné uhlí. Dále z 20 % tekutá paliva (ale pouze jako pohonné hmoty a nikoliv jako palivo agregátů generujících el. energii) a necelých 10 % elektřina. Elektřina je generována ze 3/4 hydroelektrárnami, které, v současné době, čelí potížím,vzhledem k nedostatku průtoku vody místních řek. Podíl termálních elektráren je 5 % a tepelných 10 %; 5 % elektrické energie se dováží (z Etiopie). Celková kapacita produkce elektrické energie v zemi je cca 1000 MW. Z celkové spotřeby energie spotřebuje venkov polovinu, průmysl čtvrtinu, města 5 % a doprava 15 %.

Energetický sektor však zažívá intenzivní rozvoj ve všech oblastech (hydroenergetika, vítr, fotovoltaika, geotermální energie v Rift Valley, ale i díky objevům zásob fosilních zdrojů). Současně se stále více hovoří (a již dochází i ke konkrétním počátečním krokům) při regionalizaci energetických a elektrických sítí. Keňa je nově napojena na dodávky elektřiny z jižní Etiopie. Plánován je energovod do keňského přístavu Lamu z Jižního Súdánu, který bude propojen také s Etiopií a v budoucnu s Ugandou (LAPSSET).

Poslední nálezy ropy (jezero Turkana) a zemního plynu (příbřežní moře) dávají naději na následný rozvoj průmyslu, jelikož se sníží závislost na hydroenergii. Také nastává rozmach obnovitelných zdrojů energie a s nimi souvisejících aktivit. Otázkou je realizace výstavby koridoru a energovodu z jihosúdánské Juby do přístavu na severu Keni ve městě Lamu (LAPSSET).

ZDROJ: businessinfo.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů