Sobota, 20. dubna 2024

Šanci získat letos podporu z OPŽP mají i projekty v zásobnících

Šanci získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí mají i ti žadatelé, jejichž projekty byly zařazeny do takzvaných zásobníků projektů...

Šanci získat letos podporu z OPŽP mají i projekty v zásobnících

Aby se však tito žadatelé stali příjemci podpory, musejí své projekty zrealizovat a profinancovat z Operačního programu Životní prostředí ještě letos.

V zásobnících projektů Státní fond životního prostředí ČR v současnosti eviduje stovky projektů, jimž nebyla při vyhodnocování minulých výzev přiznána podpora z Operačního programu Životní prostředí. Podle ředitele státního fondu Petra Valdmana to však neznamená, že se jedná o nekvalitní projekty, které nemají šanci na získání podpory.


"Mnohé projekty skončily v zásobnících, protože na ně v rámci minulých výzev prostě nezbyly peníze díky stanovené alokaci ve výzvě. Jsou to sice obvykle projekty s nižším bodovým ziskem, nicméně nejsou to projekty, které byly zamítnuty, protože nevyhověly potřebným požadavkům. Nejedná se tedy o nekvalitní projekty,"
vysvětluje Petr Valdman.

Aktuální situace je podle něj taková, že Státní fond životního prostředí ČR nemůže garantovat těm žadatelům, jejichž projekty skončily v zásobnících projektů, že podpoří jejich projekty z OPŽP v příštím roce. Avšak těm žadatelům, kteří zrealizují a profinancují svůj projekt ze zásobníku ještě letos, může garantovat, že podporu z OPŽP skutečně získají.

"Jedná se o opatření, které umožní snížit ztrátu nedočerpaných prostředků OPŽP v letošním roce. Vybilancovat program s ohledem na v čase těžko predikovatelnou ztrátu, není v polovině roku prakticky možné. V rámci realizace projektů působí mnoho námi neovlivnitelných vnějších faktorů, zejména v oblasti zadávání veřejných zakázek. Letošní nedočerpání bude tedy přímo ovlivňovat volnou alokaci na příští rok. Musíme rovněž hlídat takzvané přezávazkování programu, to je situaci, kdy by na realizované projekty již nebyly prostředky EU a musely by být zafinancovány z prostředků České republiky," doplňuje Petr Valdman

Nutnou podmínkou však je, aby žadatelé zaslali na státní fond žádost o vyjmutí svého projektu ze zásobníku projektů a zároveň doložili reálný harmonogram s přesně stanoveným datem ukončení realizace a profinancování projektu a to do konce letošního roku. O této možnosti jsou žadatelé průběžně informováni dopisem o zařazení jejich projektu do zásobníku, případně prostředky elektronické komunikace.

Nezbytností pak je předložený harmonogram skutečně dodržet. Předmět podpory je nutné zrealizovat ještě v roce 2014 a poslední žádost o platbu dodat na státní fond také do konce letošního přijímání žádostí o platbu. Ke splnění tohoto požadavku je možné využít i institutu zálohových plateb, o kterém informujeme v jiné aktualitě.

"To jsou závazné podmínky. Rozhodně nikomu nenabízíme bianco šek. Příjemce podpory musí svůj projekt letos zrealizovat a letos profinancovat z prostředků OPŽP. Pokud toto příjemce podpory nedodrží, přijde o jistotu podpory z OPŽP a bude muset čekat, zda se neuvolní prostředky v příštím roce," zdůrazňuje Petr Valdman.

Podle něj šanci na získání podpory z OPŽP nyní mají za výše uvedených podmínek všechny projekty v zásobnících projektů a to prakticky ve všech prioritních osách. Avšak pouze za předpokladu, že budou letos zrealizovány a profinancovány z OPŽP.

Souhrnná tabulka o zásobnících projektů je zde.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů