Sobota, 20. dubna 2024

V Ostravě by mohla vzniknout nová třídící linka na odpad

V Ostravě by mohla vzniknout nová třídící linka na odpad

Městská společnost OZO Ostrava, která se stará o odvoz a zpracování odpadů, zvažuje, že vybuduje novou linku na dotřiďování směsného komunálního odpadu za zhruba 150 milionů korun. Linka by měla pomoci zvýšit procento odpadů, které jsou dále využity a neskončí na skládce. Novinářům to dnes řekl jednatel společnosti Karel Belda.

"V letech 2011 až 2013 jsme se soustředili na zvýšení využití komodit, které jsou obsaženy v komunálních odpadech, především zvýšení využití bioodpadu, textilu, plastu, skla a dalších komodit. Dosáhli jsme zvýšení z 20 na 37 procent, což si myslím, že je v rámci Česka velice slušný průměr," uvedl Belda.

Podle něj by společnost do roku 2020 chtěla dosáhnout minimálně padesátiprocentního využití odpadů. "Tohoto cíle chceme dosáhnout dvojí cestou. Za prvé je to zvýšit ještě počet (separačních) nádob, které jsou ve městě, ale tam už je minimální rezerva, tam odhadujeme nárůst do pěti až sedmi procent. Další z možností je realizace třídící linky," řekl Belda.

Podle něj by se odpady na lince třídily do tří skupin. Jednu by představovaly suroviny pro materiálové využití, tedy takové odpady, které lze dále prodat. Další skupinu by tvořily odpady vhodné pro energetické využití a výrobu paliv, zbytek by končil na skládce. Díky nové lince by tak podíl využitých odpadů mohl vzrůst až na 70 procent.

OZO už má pro vznik linky zpracovanou projektovou dokumentaci a podle Beldy by společnost byla schopna linku vybudovat vlastními silami. Linka by tak mohla stát do dvou let. "V této chvíli ale záleží na vývoji zákona o odpadech. Na podmínkách, které budou v České republice stanoveny pro nakládání s odpady a na prioritách, které v tomto zákoně budou dány," uvedl Belda.

V Ostravě je zhruba 1300 separačních míst, kde mohou lidé třídit odpad. Loni bylo ve městě vyprodukováno více než 102.000 tun odpadu. Poplatek za odpad se řadu let nezvyšuje a činí 498 korun za osobu. V Ostravě se v příštím roce chystá rozšíření skládky, která by měla kapacitně postačovat do roku 2016. Po jejím rozšíření by se tato lhůta měla prodloužit o dalších zhruba osm let.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů