Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČOI: Dvě pětiny kontrolovaných sběren porušily právní předpisy

ČOI: Dvě pětiny kontrolovaných sběren porušily právní předpisy

Dvě pětiny sběren, které v letošním druhém čtvrtletí kontrolovala Česká obchodní inspekce, porušily právní předpisy. Většina z nich při výkupu druhotných surovin šidila. Inspektoři za zjištěné nedostatky uložili 29 pokut ve výši 233.000 korun, informovala dnes na svém webu ČOI.

Inspekce od dubna do konce června zkontrolovala 80 sběren druhotných surovin a porušení právních předpisů zjistila u 30 z nich. Ve 22 případech sběrny porušily zásady poctivosti, kdy například vyplacená cena neodpovídala vykoupenému odpadu. V sedmi provozovnách pracovníci neinformovali spotřebitele o ceně vykupovaných surovin a v jedné sběrně provozovatel porušil povinnost vydat na vyžádání doklad o výkupu.

Vedle toho inspektoři při kontrolách objevili čtyři měřidla, která nebyla úředně neověřená.

ČOI kontroluje sběrny pravidelně. Loni zjistila nedostatky u více než třetiny kontrolovaných výkupen. Podobně jako nyní i loni byly nejčastějšími prohřešky nedodržení zásad poctivosti prodeje, neseznámení s informací o ceně nebo používání neověřených měřidel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů