Pátek, 29. března 2024

Středočeský kraj navýšil o 5,5 mil.Kč dotace na výměnu kotlů

Středočeský kraj navýšil o 5,5 mil.Kč dotace na výměnu kotlů

Středočeský kraj navýšil dotace na výměnu starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní. Původně chtěl rozdělit 80 milionů korun, zájemci ale částku rychle vyčerpali. Krajští radní dnes souhlasili s uzavřením dodatku ke smlouvě s ministerstvem životního prostředí, který umožní zvýšení celkové částky téměř o 5,5 milionu korun. Polovinu zaplatí kraj a polovinu ministerstvo se Státním fondem životního prostředí, sdělila dnes ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Kraj podle ní přijal 1579 žádostí, což odpovídá 85,465 milionu korun.

Hejtmanství začalo přijímat žádosti do druhého kola takzvaných kotlíkových dotací minulé pondělí. Před krajským úřadem tehdy čekaly stovky lidí, někteří uchazeči tam i nocovali. Druhý den v 09:30 byla už částka rozdělena. Kraj ale podle platných pravidel musel žádosti přijímat až do 16:00. Těmto žádostem bude moci díky dodatku také vyhovět.

Na dotace, které mají přispět ke zlepšení ovzduší, bylo letos připraveno dvakrát více než loni. Kraj se na této sumě podílí stejnou výší jako ministerstvo životního prostředí. Protože kontrola podaných žádostí trvá několik měsíců, lze čerpat dotaci až v příštím roce.

Zájem o druhé kolo dotací byl větší, než byl v loňském prvním kole v roce 2013. Tehdy Středočeský kraj přijal 912 žádostí a uchazeči si rozdělili 40 milionů korun. Vymezenou částku vyčerpali za čtyři dny.

Příspěvek z dotací je asi 50 procent kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60.000 korun. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. MŽP spustilo program i v dalších krajích.

Cílem programu je podle ministerstva podpořit opatření, která povedou ke zlepšení kvality ovzduší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů