Sobota, 20. dubna 2024

Tykač s Dienstlem chtějí ze své elektrárny Chvaletice vypouštět o 200 tun prachu víc

Tykač s Dienstlem chtějí ze své elektrárny Chvaletice vypouštět o 200 tun prachu víc

Uhelná elektrárna Chvaletice - vlastněná Severní energetickou, a.s., uhlobaronů Pavla Tykače a Jana Dienstla - zamýšlí letos vypustit do ovzduší 524 tun prachu. To je o 200 tun více, než má nyní povoleno. Zvýšení tzv. emisního stropu žádá provozovatel elektrárny po Krajském úřadě Pardubického kraje [1]. Lidé mohou podávat připomínky ještě dnes.

Zastaralá elektrárna (dokončená v roce 1979) by navíc měla podle předložené žádosti o změnu povolení fungovat nejméně do roku 2020. To by znamenalo pokračovat v masivním plýtvání uhlím. Za dalších pět let provozu také způsobí škody na zdraví a životním prostředí za patnáct miliard korun [2]. Zaplatí je nikoli uhlobaroni, ale stát a lidé z daní a zdravotního pojištění.

Elektrárnu Chvaletice a další obstarožní uhelné zdroje elektřiny přitom vůbec nepotřebujeme. ČR každoročně vyváží víc elektřiny, než kolik vyrobí šest nešpinavějších elektráren [3]. Státní firma ČEZ však před rokem elektrárnu Chvaletice prodala Severní energetické, přestože na stole ležel návrh státní energetické koncepce, který počítal s tím, že nejstarší uhelné zdroje budou zastaveny a sníží se tak enormní plýtvání uhlím.

Fosilní miliardáři Tykač s Dienstlem (přílohy) provozují kromě elektrárny i severočeské povrchové uhelné doly. Snaží se prosadit prolomení limitů těžby na velkolomu ČSA a bourání severočeského města Horní Jiřetín a osady Černice, aby se dostali k dalšímu uhlí. Elektrárnu Chvaletice zásobují uhlím právě z kontroverzního velkolomu ČSA.

Krajský úřad projednává Tykačovu žádost jako tzv. nepodstatnou změnu integrovaného povolení. Tím pádem se účastníky řízení nemohou stát například dotčené obce či zástupci veřejnosti [4]. Ekologické organizace s tímto postupem nesouhlasí a žádají krajský úřad, aby věc projednal v řádném řízení o podstatné změně.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Vláda se zavázala, že plýtvání fosilními palivy učiní přítrž. Zatím si však počítá víc než rozpačitě. Klíčový závazek z programového prohlášení - zákon o snižování závislosti na fosilních palivech - ministr Richard Brabec sice začal připravovat, ale rychlost zdaleka neodpovídá tomu, jak rychle se mezitím povoluje prodlužování provozů plýtvavých obstarožních elektráren nebo jak se zhoršují vztahy s naším největším dodavatelem plynu a ropy - Ruskem."

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace, uvedl:

,,Zvýšení znečištění polétavým prachem z třetí největší české uhelné elektrárny o 60 procent není žádná nepodstatná změna. Jde o krok, které by negativně ovlivnil zdravotní stav tisíců lidí nejen v okolí elektrárny, ale v celé České republice. Žádáme proto, aby byla věc řádně projednána jako tzv. významná změna integrovaného povolení" a doplnil: " Elektrárna Chvaletice měla být podle slibů ČEZ dávno uzavřena. Další prodlužování jejího provozu považujeme za nepřijatelné."


Kontakty:

Jiří Koželouh
, programový ředitel Hnutí DUHA, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz
Jan Rovenský
, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, telefon 734 620 844, email jan.rovensky@greenpeace.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů