Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Brabec zrychluje čerpání evropských peněz: podepsal další dvě stovky projektů ze zásobníku a dotace na projekty z OPŽP za 1,2 miliardy

Ministr Brabec zrychluje čerpání evropských peněz: podepsal další dvě stovky projektů ze zásobníku a dotace na projekty z OPŽP za 1,2 miliardy

195 kvalitních projektů čekalo na svou příležitost v zásobníku projektů OPŽP, dnes jim dal ministr Richard Brabec šanci k získání podpory. Podepsal už třetí část projektů uložených v zásobníku, tentokrát s celkovou podporou z EU 472,5 milionu korun. Kromě toho ministr Brabec schválil dotaci z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí dalším 145 projektům s celkovou výší podpory z evropských peněz 1,2 mld. Kč.

Nákup vybavení pro snížení prašnosti ve městech a obcích, výstavba retenčních nádrží, odbahňování, úpravy krajiny, ale i zateplovací práce, které v budoucnu přispějí k čistšímu ovzduší, kvalitnější vodě a úsporám energie - to všechno jsou projekty, jejichž žádosti byly podány v L., LIV., LVIII., LIX. a LX. výzvách. Splnily všechny náležitosti, ale pro velké množství došlých žádostí skončily v zásobníku, nezbyly na ně totiž peníze. Nyní se díky možnosti rychlé realizace vracejí do hry. Pro získání dotace musí ale splnit jednu důležitou podmínku, a tou je profinancování do konce letošního roku.

,,Zásobníky projektů nám nyní velice pomáhají k rychlejšímu čerpání evropských prostředků v končícím operačním programu a já jsem opravdu rád, že se i díky nim daří snižovat ztrátu, kterou program vykazuje. V první vlně tzv. zásobníkových projektů jsem podepsal dotace pro 88 projektů v hodnotě 284 milionů, ve druhé 292 projektům v hodnotě 651 milionů korun a společně s touto třetí vlnou je to dohromady už 575 projektů s podporou 1,407 miliardy korun," prozrazuje ministr Richard Brabec.

,,V zásobníku stále zůstávají projekty, které splnily podmínky své výzvy, a tudíž se žadatelé mohou u SFŽP hlásit o jejich vyjmutí a postoupení k realizaci. Nezbytná je ovšem podmínka jejich rychlé realizace - profinancování projektu do konce roku 2014. Tu musí Fondu doložit zpracováním reálného harmonogramu s přesně stanoveným datem ukončení a profinancování daného projektu. V tomto mohou letos žadatelům pomoci i zálohové faktury. Jen připomínám, že použití zálohových faktur je podmíněno jejich zahrnutím do výběrového řízení a následně do smlouvy o dílo," zdůrazňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Kromě podpory projektů ze zásobníku, dal ministr Richard Brabec zelenou dalším 145 projektům ze současného OPŽP s celkovou výší podpory z prostředků EU 1,2 mld.

,,Schválené žádosti jsou už poslední částí projektů ze 40. řídicího výboru OPŽP, kterým jsme umožnili pokračovat v realizaci s čerpáním podpory z končícího operačního programu. Několik dalších se přesunulo do zásobníku projektů, kde mají stále ještě šanci na získání podpory, a 11 projektů bylo zamítnuto,"dodal ministr Brabec.

Zrealizované projekty podané v LIII.(PO1), LVIII.(PO1, PO2, PO4 a PO6), LIX.(PO2), LX.(PO3), LXI.(PO1) a LXII.(PO2) výzvě přispějí ke zlepšení stavu životního prostředí v oblasti ochrany vod, ovzduší a přírody. Na odkanalizování obcí nebo zvýšení výkonnosti stávajících čističek bylo schváleno 12 žádostí téměř za 800 milionů korun. 10 milionů pomůže zateplit školy, školky nebo budovy hasičů a spořit jejich energie. Na rekonstrukci kotelen, snižování prašnosti a vypouštěných emisí znečišťujících látek v průmyslových provozech se využije zhruba 300 milionů korun. Další podpora míří na kompostárny a svoz bioodpadu, omezení sesuvu skalních masivů, na protipovodňové plány a hlásné systémy.

,,Aby mohly být projekty řádně a včas realizovány a proplacena podpora ještě z programového období 2007-2013, zrychluje Státní fond životního prostředí ČR administraci. Zároveň spoléháme na odpovědnou spolupráci všech žadatelů. Započatá akce musí být včas dokončena," říká k právě schváleným projektům ředitel Fondu Petr Valdman.

Tabulku schválených projektů z LIII., LVIII., LIX., LX., LXI. a LXII. výzvy OPŽP najdete zde: www.opzp.cz

Tabulku schválených tzv. zásobníkových projektů najdete zde:http://www.opzp.cz/sekce/776/projekty-ze-zasobniku-projektu/

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů