Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha nabízí za roční provoz sběrných dvorů 48,9 milionu korun

Praha nabízí za roční provoz sběrných dvorů 48,9 milionu korun

Praha vypsala zakázku na provozování sběrných dvorů. Příští rok za ně může zaplatit až 48,9 milionů korun. ČTK to zjistila z vypsané veřejné zakázky. Hlavní město provozuje 17 sběrných dvorů, více než polovinu z nich spravují Pražské služby, které se Praha neúspěšně pokusila zcela ovládnout. Další sběrné dvory platí městské části.

Vedle Pražských služeb letos sběrné dvory provozovaly společnosti Komwag, AVE, VS-Ekoprag, Ipodec, Správa bytových objektů Praha - Modřany, Technické služby Radotín a Odbor místního hospodářství ÚMČ Prahy 20.

Zájemci mohou podávat nabídky do poloviny října. Vítězné firmy by měly službu zajišťovat od 1. ledna 2015 do konce roku.

Lidé s trvalým pobytem v Praze mohou do sběrných dvorů zdarma odkládat například objemný odpad z domácnosti, suť, dřevo, kovy, vyřazené elektrospotřebiče či pneumatiky.

Praha chce kvůli nepovedené akvizici Pražských služeb řešit jinak také svoz odpadu, se kterým má dlouhodobé problémy. Vypsala proto tendr za 4,4 miliardy korun. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na konci roku 2011. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila. Naposledy loni tak zadala zakázku na deset měsíců za více než miliardu korun. Smlouva končí v závěru října.

Dočasným řešením proto je pronájem části majetku Pražských služeb městem ovládané Technické správě komunikací, která bude mít na čas svoz odpadu na starosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů