Pátek, 29. března 2024

Podnikatelé v Brně se mohou zapojit do systému třídění odpadu

Podnikatelé v Brně se mohou zapojit do systému třídění odpadu

Městský systém třídění odpadu mohou od října nově využívat podnikatelé v Brně. Smlouva s magistrátem jim za roční poplatek od 1500 do 6000 korun umožní využívat kontejnery na papír, plasty a sklo, které dosud sloužily pouze obyvatelům, sdělil dnes ČTK mluvčí brněnské radnice Pavel Žára. Podnikatelé museli dosud odpad třídit sami a vést si o něm průběžnou evidenci. Při neplnění některé z povinností se vystavovali pokutě až milion korun.

"Barevné kontejnery sloužili dosud jen lidem a právnické a fyzické osoby mají ze zákona povinnost zajistit separaci odpadu ze své podnikatelské činnosti. V Brně jim však nabízíme jinou variantu od 1. října," uvedl Žára.

Právnické i fyzické osoby budou mít možnost zapojit se do systému sběru a svozu komunálního odpadu zavedeného městem a odkládat odpad do nádob umístěných na veřejných prostranstvích a ve sběrných střediscích. "Zájemci o zapojení do systému uzavřou smlouvu s magistrátem na pracovišti Kounicova 67. Služba bude zpoplatněna a sjednaná vždy na dobu jednoho roku. Minimální výše je 1500 korun bez DPH a maximální výše 6000 korun bez DPH. Cenu pracovníci vypočítají ze skutečného množství vyprodukovaného odpadu žadatele za předešlý rok," informoval mluvčí.

Podle něj je uzavření smlouvy pro podnikatele výhodné hned v několika směrech. "Podnikatelé budou moct využívat kontejnery na veřejném prostranství a nebudou muset zajišťovat nádoby v provozovně. Odpadne jim také povinnost průběžné evidence odpadů, omezí se administrativní zátěž a mohou předejít i udělení pokuty až milion korun za neplnění povinností, což je například průběžná evidence nebo samotné třídění," dodal Žára.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů