Pátek, 19. dubna 2024

MŽP jde při přípravě Programu předcházení vzniku odpadů příkladem: Před budovu dalo kontejner na textil

MŽP jde při přípravě Programu předcházení vzniku odpadů příkladem: Před budovu dalo kontejner na textil

Ministerstvo životního prostředí už několik měsíců připravuje odpadový program do roku 2020 řízený odpadovou hierarchií. Aktuálně dokončuje koncepční dokument Program předcházení vzniku odpadů ČR a u své budovy instalovalo kontejner na znovuvyužití textilu.

Již od nového roku by měl začít platit nový strategický Plán odpadového hospodářství ČR 2015-2020 podporující rozvoj nakládání s odpady a řídící se hierarchií nakládání s odpady. Stane se podkladem pro přípravu krajských plánů odpadového hospodářství a směrovkou pro předcházení vzniku odpadů, odpadovou náhradu primárních zdrojů a také návodem na recyklaci a využívání odpadů, aby se zcela eliminoval jejich tok na skládky. Na POH ČR navazují další strategické dokumenty a také nový Operační program Životní prostředí 2014-2020, ze kterého budou hrazeny nové kapacity pro nakládání s odpadem.

,,Ministerstvo životního prostředí právě dokončuje nový koncepční dokument Program předcházení vzniku odpadů ČR. Mezi vybranými toky odpadů, kterými se dokument podrobněji zabývá, patří textilní odpad, tedy textil k opětovnému použití. Symbolicky ve stejný den, kdy se koná 1. národní konference k předcházení vzniku odpadů pod záštitou Ministerstva životního prostředí, nám Diakonie Broumov instalovala před budovu ministerstva kontejner na sběr textilu,"vysvětluje ministr Richard Brabec. Kontejner před MŽP je dostupný i široké veřejnosti.

,,Předcházení vzniku odpadů je v hierarchii nakládání s odpady na prvním místě. Vždy je lépe, když žádný odpad nevznikne. V současné době Diakonie Broumov vlastní 480 kontejnerů na sběr textilu. Ročně vysbíráme 7-8 tisíc tun oděvů a textilu. Veškerý sebraný textil dále zpracováváme, pouze zhruba 5% se stane odpadem,"vysvětluje oblastní ředitelka Diakonie Broumov Lenka Wienerová.

Tato charitativní organizace kromě přímé materiální pomoci nabízí pracovní příležitosti pro osoby znevýhodněné na trhu práce právě při zpracování sesbíraného textilu.

Diakonie Broumov uspěla i s projektem v OPŽP 2007-2013. Ve dvou výzvách získala podporu na 180 sběrných nádob. Jeden z kontejnerů Diakonie Broumov je nově umístěný ode dneška právě u budovy Ministerstva životního prostředí.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů