Pátek, 29. března 2024

Na komínech čekají budky pro sokoly

Na komínech čekají budky pro sokoly

O rozšíření téměř vyhynulé populace sokolů se pokusí ornitologové v Třinci. Pomáhají jim s tím Třinecké železárny. Pro sokola stěhovavého vytvořili v areálu dvě hnízdiště na komínech. Dravci podle ochránců přírody vyhledávají k hnízdění místa ve výšce více než 50 metrů.

,,S instalací budek na komíny máme v České republice již zkušenosti. Poměrně dobře se daří tyto uměle vytvořená hnízdiště osídlovat. Vyhovuje jim totiž rozhled nad okolí, kde se cítí bezpečně, a jelikož loví výhradně drobné ptáky v letu, umístění vysoko nad zemí je pro ně žádoucí,"vysvětluje Otakar Závalský z České ornitologické společnosti v Ostravě.

Podle něj je velká šance, že ptáci nové hnízdiště v areálu Třineckých železáren objeví. ,,Tento dravec si odvykl hnízdit v korunách stromů. Máme informaci, že poblíž hnízdí v Jeseníkách, a pak v Malé a Velké Fatře a jejich rádius doletu se na Slezsku protíná,"dodává ornitolog.

Patnáct kilogramů těžkou asi půl metru vysokou boudu i s připravenou vystýlkou na komín teplárny a krokové pece válcovny drátu do výšky přes 50 metrů instalovali členové Hasičského záchranného sboru Třineckých železáren. Na prostřední ochoz obou komínů vysokých přes 100 metrů ji hasiči museli vytáhnout ručně. Tři z nich vystoupali na komín a na lanech pak budoucí hnízdo pro sokola vytáhli až nahoru.

,,V oblasti ochrany životního prostředí pomůžeme rádi s jakoukoli takovou iniciativou. Firma se snaží kromě investic do modernizace zařízení vedoucí ke snižování ekologické zátěže zapojovat se i do menších činností, jakými je výsadba zeleně, pravidelné čištění koryta řeky protékající naším areálem a v neposlední řadě také k ochraně živočichů. Uvidíme, jestli se sokolům u nás zalíbí tak jako morčákům, kormoránům nebo poštolkám,"uvedl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Sokol stěhovavý je nejrychlejší dravec na světě. Při střemhlavém letu dosahuje rychlosti až 400 kilometrů v hodině. Jeho samice snáší vajíčka nejčastěji na konci března nebo začátku dubna. Mláďata hnízdo opouští až po šesti týdnech, samice a samec je ale nadále krmí ještě asi dva měsíce.

V areálu největší české hutní firmy žije v koridoru řeky Olše celá řada živočichů, z nichž některé jsou chráněné. Například v loňském roce se podařilo rozšířit také populaci ohroženého druhu morčáka malého z roku potápivých kachen díky uměle instalovaným budkám, které pomohly odchování mláďat v bezpečí. Již několik let na jedné z vysokých pecí hnízdí také poštolky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů