Pátek, 19. dubna 2024

Soud zamítl žalobu AVE CZ proti rozhodnutí MŽP o spalovně

Soud zamítl žalobu AVE CZ proti rozhodnutí MŽP o spalovně

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství neuspěla u soudu s žalobou proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí, vyplývá z informací na úřední desce soudu. Resort na jaře zamítl žádost firmy o vydání integrovaného povolení na modernizaci a znovuotevření spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic, a potvrdil tak dřívější postup Pardubického kraje. Firma se může snažit obnovení spalovny znovu prosadit ještě standardní cestou stavebního povolení. Tomu ale brání územní plán obce Rybitví, radnice záměr odmítá.

Rybitví zatím připravuje změnu územního plánu, kterou jí v minulosti nařídil soud. "Najít formulaci, která by spalovnu definitivně zakázala, asi není dost dobře možné. Spalovna tam fakticky je, i když byla kdysi zkolaudovaná s jinými parametry," řekl ČTK starosta Rybitví Radim Voltr. Podle něj se bude změna schvalovat během příštího roku. Obec se pak bude snažit případnému vydání stavebního povolení zabránit z pozice účastníka řízení.

Spalovnu v Rybitví od roku 1995 provozovala společnost Synthesia, o devět let později však skončila, protože nebyla schopna dodržovat emisní limity. Chemička v roce 2006 objekty prodala firmě AVE CZ, která tam po modernizaci za několik set milionů korun plánovala ročně likvidovat až 20.000 tun nebezpečného odpadu. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti. I kvůli tomu společnost nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.

Krajský úřad už v minulosti povolení nevydal, neboť záměr neodpovídal územnímu plánu obce Rybitví. Firma AVE CZ ho napadla soudně, Nejvyšší správní soud poté zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. I když se územní plán dosud nezměnil, společnost znovu požádala o vydání integrovaného povolení, ale marně.

Vloni AVE CZ navrhla Pardubickému kraji, že mu starou spalovnu za osm milionů korun prodá. Hejtmanství nabídku odmítlo, odkupu nebyly nakloněny ani Pardubice a Hradec Králové.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří z 99 procent rakouské společnosti AVE CEE Holding. Aktiva skupiny AVE v Česku minulý rok získala společnost EP Industries ovládaná Danielem Křetínským.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů