Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Brabec: ČR nebude mít s omezením plastových tašek problém

Česká republika nebude mít zásadní problémy s plněním evropské směrnice, která by měla v budoucnu omezit množství plastových tašek.

Ministr Brabec: ČR nebude mít s omezením plastových tašek problém

Po jednání se svými resortními kolegy v Bruselu to českým novinářům řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Česko podle něj hodlá při prosazovaní směrnice spoléhat především na dobrovolné dohody s obchodními řetězci.

"Schválený systém dává poměrně velký manévrovací prostor pro členské státy. Ty si mohou vybrat, jakou cestou půjdou," připomněl dnes ministr. Spolu s kolegy dnes dosáhli nad návrhem takzvané politické dohody, což je další krok na cestě ke schválení směrnice, se kterou už v listopadu souhlasil také příslušný výbor europarlamentu.

Směrnice se týká tašek s tloušťkou pod 50 mikronů, tedy tenčích igelitek, které tvoří většinu spotřebovávaných tašek. Země EU budou mít na výběr dva způsoby, jak snížit jejich počet. První je povinný cíl snižování, to je 90 tašek na jedno použití na osobu ročně k roku 2019 a 40 tašek v roce 2025. V roce 2010 to podle údajů Evropské komise bylo v průměru 176 tašek na osobu.

Druhou variantou je zajištění, že za ně budou muset zákazníci v obchodech k roku 2019 platit. Opatření se nyní netýká nejtenčích sáčků pod 15 mikronů, o případné změně se má rozhodnout až v budoucnu.

"V České republice ten systém už poměrně funguje a známe ho všichni. Na bázi dobrovolných dohod se celá řada řetězců už přihlásila k dobrovolnému zpoplatnění plastových tašek," připomněl ministr Brabec. Řekl také, že například Francie předpokládá úplný zákaz podobných tašek od počátku roku 2016.

Až začnou evropská pravidla platit, budou mít země 18 měsíců na jejich převedení do národní legislativy. Česko chce podle ministra nadále postupovat podobně jako dosud, tedy především cestou dalších dohod.

Na záměr směrnice si už ale stěžovaly obchodní řetězce. Varovaly, že podobná regulace se promítne do cen pro zákazníky. Lepší variantou by podle nich byla především osvěta, se kterou ostatně také návrh směrnice počítá.

Podle Brabce ale podobné stížnosti nejsou neobvyklé. "Byli bychom asi všichni překvapeni, kdyby se zájmová skupina, které se to týká, nebránila, že to bude mít smrtící dopad na jejich byznys," poznamenal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů