Pátek, 29. března 2024

Životní prostředí letos čekají změny, u odpadů i národních parků

Nakládání s odpady, registr znečišťování životního prostředí i pravidla pro národní parky čekají letos legislativní změny.

Životní prostředí letos čekají změny, u odpadů i národních parků

Některé začaly platit již s nástupem nového roku, jako například vyhláška o nakládání s bioodpady a kovy a změny v podmínkách obchodování s emisními povolenkami. Ministerstvo životního prostředí chystá i další novinky, jako například novelu zákona o ochraně ovzduší, která by mohla zrychlit informování lidí o smogu.

Až do ledna se oproti původním plánům protáhla příprava rozsáhlé novely zákona o odpadech. Budou dva - klasický o odpadech včetně nebezpečných a komunálních a druhý zcela nový o výrobcích s ukončenou životností. MŽP tím chce zavést větší kontrolu nad sběrem například elektrošrotu, vysloužilých solárních panelů a autovraků. Oba zákony mají platit od roku 2016.

Od Nového roku nicméně platí Plán odpadového hospodářství, který na dalších deset let určuje, jak nakládat s odpady. Před Vánocemi ho schválila vláda. Počítá s omezením skládkování a zvýšením recyklace. K obsahu ale mají výhrady ekologové, firmy i obce.

Novelizací prošel zákon o posuzování vlivů na životní prostředí EIA, který schválili v prosinci poslanci. Ekologové ho přivítali, podnikatelé a stavaři varovali před dopady na stavebnictví. Vadí jim odkladný účinek žalob, který prý může ochromit infrastrukturní stavby. Nová legislativa EIA je vedle služebního zákona podmínkou pro čerpání evropských dotací. Měla platit od Nového roku, Sněmovna ale účinnost odsunula na 1. března.

Změnami prochází i zákon o ochraně přírody a krajiny, který má upravit pravidla pro národní parky. Ministerstvo ho má brzy předložit vládě. Ekologové dříve namítali, že norma ustoupila od zájmů ochrany přírody a nedostatečně řešila otázku lesního hospodářství. Z různých důvodů se nelíbila ani starostům některých obcí.

V první polovině roku má nabýt účinnosti i návrh zákona, kterým se mění integrovaný registr znečišťování životního prostředí a ohlašovací povinnosti. Má dojít ke snížení počtu provozovatelů a administrativy. Týká se to třetiny současných ohlašovatelů, zejména malých a středních podniků. MŽP slibuje, že se změnami nezhorší ochrana životního prostředí.

V červnu by měl začít platit zákon o prevenci závažných havárií, které způsobily nebezpečné chemikálie. Návrh zákona není novou regulací, ale navazuje na předchozí systém prevence závažných havárií. Cílem právní úpravy je zavést evropskou směrnici o kontrole jejich nebezpečí.

MŽP předpokládá, že v prvním čtvrtletí roku začne platit i novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. V prosinci ji schválila Sněmovna. Norma snižuje platby za vynětí půdy z fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách. Nelíbí se ekologům kvůli snížení ochrany zemědělské půdy v chráněných územích před zástavbou.

MŽP s hydrometeorology navrhuje změnu statistiky pro posuzování vývoje koncentrací větších prachových částic. Vyhlášení smogových situací by se tak mělo zrychlit a předpovídat mnohem pružněji. Podle Lidových novin by se novela zákona o ochraně ovzduší měla během tří měsíců dostat do připomínkového řízení. Schválení resort očekává do konce roku.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů