Sobota, 20. dubna 2024

Alejí roku 2014 se pyšní Karviná, 177 japonských třešní lemuje hlavní městskou Třídu 17. listopadu

Alejí roku 2014 se pyšní Karviná, 177 japonských třešní lemuje hlavní městskou Třídu 17. listopadu

Z nejkrásnější aleje Česka se mohou těšit obyvatelé a návštěvníci Karviné. Lidé ji hlasováním vybrali z jednašedesáti nominovaných stromořadí v internetové anketě Alej roku 2014. Karvinská alej získala 1326 hlasů a Ivan Ďurovič, který ji nominoval, získává let balonem od firmy HaBalon a řadu dalších cen. Druhou příčku obsadila Platanová alej v jihomoravské Strážnici s 850 hlasy a třetí místo drží Alej v Belgické ulici na pražských Vinohradech se 741 hlasy. Anketu pořádá nevládní organizace Arnika, která v jednotlivých regionech vyhlásí i krajské vítězky.

Více o aleji: alejroku.cz

,,V roce 2014 jsem se zúčastnil ankety Alej roku už potřetí, vždy jsem nominoval aleje z různých částí republiky, ale cítil jsem, že uzrál čas prezentovat i alej z města, ve kterém žiji. Touto alejí chodívám již mnoho let každý den na své pracoviště. Znám alej velmi důvěrně, líbí se mi každý den, a když přijde její nejkrásnější čas na konci dubna, každého potěší. Měl jsem možnost o anketě informovat mnoho lidí a především Karviňáci vzali anketu i alej za svou. Děkuji všem, kteří podpořili hlasem Sakurovou alej v Karviné,"přibližuje důvody nominace MUDr. Ivan Ďurovič.

,,Město v oblasti s nejvíce znečištěným ovzduším, obvykle spojované s těžními věžemi a černými haldami, nabízí každé jaro procházku či projížďku alejí třešňových květů. Stromy a zejména jejich souvislé linie jsou v našich městech významným prvkem, který zpříjemňuje prostředí, tlumí hluk a omezuje prašnost. Stromy také zvyšují atraktivitu místa k bydlení a Karviná může být na svých 177 sakur rozhodně pyšná," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy, jejíž je anketa součástí, RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

,,Děkuji všem, kteří hlasovali i pro ostatní aleje. Protože každá je krásná, má své místo na zemi, má své zjevné i tajné obdivovatele. Především pak děkuji těm, kteří nové aleje zakládají, které v plné kráse budou obdivovat až naši vnuci," dodává Ďurovič.

,,Aleje jsou úchvatným fenoménem nejen našich měst, ale i celé středoevropské krajiny, a musíme si je chránit. V létě poskytují linie stromů cestovatelůmochranu před slunečním žárem, v zimě omezují tvorbu sněhových jazyků na silnicích. Stromořadí poskytují útočiště řadě druhů živočichů amají svůj půvab v každé roční době, jak je ostatně vidět na fotografiích z přihlášených do ankety.Stromy okolo silnic, městských ulic, ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně. Tomu má pomoci i anketa Alej roku," vysvětluje význam alejí i ankety mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Dalšími hodnotnými cenami od partnerů soutěžní ankety jsou:Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové,knihuAleje - Krása ohroženého světa (lze zakoupit i v e-shopu Arniky) od nakladatelství Mladá fronta, něco ,,na zub" od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebovstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc a mnoho dalších.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice ,,Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 155 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů