Čtvrtek, 28. března 2024

Geosan může přijít o likvidaci ropných lagun v Ostravě

Ani po třinácti letech není vůbec jasné, jak se Ostrava zbaví svých nechvalně proslulých ropných lagun.

Geosan může přijít o likvidaci ropných lagun v Ostravě

A nově není jasné ani to, kdo čištění podniku Ostramo dodělá. I když měl být celý areál dávno vyčištěný, vše bude trvat ještě několik let.

Zadávání zakázek chce totiž od státního podniku Diamo převzít ministerstvo financí. A tomu se nelíbí, že Diamo chtělo přidělit dvě zakázky za miliardy korun bez výběrového řízení sdružení Čistá Ostrava, které v čele s firmou Geosan Group sanace již deset let provádí.

"Jsme pro vypovězení smlouvy s Čistou Ostravou. Nové skutečnosti byly natolik závažné a původní zakázku změnily natolik, že musíme všechny stávající experimenty stopnout a soutěže vypsat znovu," říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Novými skutečnostmi, které se objevily před třemi lety, se myslí hlavně 92 tisíc tun ropných kalů, které pracovníci Čisté Ostravy našli a které údajně v lagunách neměly vůbec být. Vedle toho nefungovala linka na likvidaci 400 tisíc tun kontaminované zeminy a objevily se i takzvané solanky, zasolené vody s obsahem kyseliny sírové.

Právě na popud Závodského chce ministerstvo zadávání zakázek převzít. "Celé stávající řešení je nesystémové. Pod naše ministerstvo spadá 325 projektů na likvidaci ekologických zátěží, z nichž asi polovina je hotová. A pak tu je Ostramo, které najednou zadává a řídí Diamo," říká.

Ministerstvo průmyslu, pod které Diamo spadá, chce však o předání pravomocí ještě diskutovat. Bojí se totiž, aby nedošlo k přerušení zakázky na dotěžení nově nalezených kalů, která již rok běží. To ale podle Závodského nehrozí. "S tou zakázkou nemáme problém, je to vypsané dobře - nyní postoupilo pět uchazečů a nejnižší nabídka byla 350 milionů korun."

První výherce již v létě

V pozměněném složení se této zakázky (opět s Geosanem v čele) účastní i Čistá Ostrava. "Podali jsme druhou nejnižší nabídku, naše cena se oproti vítězi lišila minimálně. Ale to ještě nic neznamená, teprve nyní se budou řešit detaily," říká šéf Geosanu Luděk Kostka.

Kromě Geosanu se výběrového řízení účastní například sdružení společnosti Energie - stavební a báňská s Vysokou školou báňskou a firmou Deza z impéria ministra financí Andreje Babiše nebo firma Sita CZ, která v Ostravě vlastní spalovnu nebezpečných odpadů.

Právě likvidace vytěžených kalů se v minulosti stala jedním z největších problémů. Čistá Ostrava z nich totiž vyráběla "ekologické palivo", které ale nikdo nechtěl pálit. Desítky tisíc tun ho tak skončily v Polsku, nelegální skládky vznikly i v Česku. Ve Vratimově je uskladněno dodnes. Nakonec ke spalování svolila cementárna Lafarge.

Kontaminovaná voda a zeminy

Zatímco těžba kalů se soutěží, další dvě zakázky jsou komplikovanější. První z nich je likvidace zmiňovaných solanek, které by se podle Diama mohly dostat do zdrojů pitné vody. Zde se státní podnik pokouší prodloužit smlouvu s Čistou Ostravou a Geosanem formou řízení bez uveřejnění. "Všichni, kteří to kritizují, si musí uvědomit, že veškerá zařízení na likvidaci těch vod patří Čisté Ostravě. Sdružení nám již předložilo svoji nabídku a my na ni necháváme vyhotovit znalecký posudek, víc budeme vědět příští týden," hájí svůj postup šéf Diama Tomáš Rychtařík.

Větší problém - i historicky - je ale odtěžení kontaminované zeminy. Tu měl Geosan vyčistit již v rámci původní zakázky. Pak se ale ukázalo, že z jejich speciálně vyvinuté linky uniká vodík, který ohrožoval blízké sídliště výbuchem.

Diamo původně zvažovalo další jednání bez uveřejnění s tím, že by Geosan dostal 200 milionů korun na úpravu linky. Na ministerstvu financí ale narazilo. "Už jsme prošustrovali 100 milionů na nefungujícím krámu. Stát tento experiment už štědře zafinancoval," říká Závodský.

"Musíme si navíc rozmyslet, zda vůbec máme jako Česká republika v době deficitních rozpočtů peníze na to úplně nejlepší řešení," dodává. S tím, že pokud jeho ministerstvo dostane zadávání zakázek na starost, nevylučuje ani možnost kontaminované zeminy jednoduše zakonzervovat do betonové konstrukce. "Ve světě to není nic neobvyklého. U nás se to nedělá, protože to stojí moc málo peněz," říká.

Dokud se nerozhodne, jaká technologie bude použita, dají se těžko odhadovat další náklady na sanaci. Ze státní garance 4,2 miliardy bylo zatím utraceno 2,6 miliardy korun. Čekání ale něco stojí - přesněji řečeno až téměř sedm milionů měsíčně za údržbu areálu.

Jak se ke zrušení smlouvy staví Geosan, nechtěl Kostka komentovat. "To rozhodnutí nezávisí na nás, ale na tom, jak se k tomu postaví ministerstvo financí a Diamo," říká.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR: Ivana Gračková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů