Sobota, 20. dubna 2024

Na třídění odpadu a obnovu zeleně může jít z fondů až 1,75 mld Kč

Na třídění odpadu a obnovu zeleně může jít z fondů až 1,75 mld Kč

Až 1,75 miliardy korun by mohlo jít na třídění odpadu, zateplování veřejných budov nebo obnovu zeleně v krajině. Jde o poslední výzvu z končícího Operačního programu Životní prostředí. Žádosti o podporu mohou zájemci posílat na Státní fond životního prostředí do 19. března. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se nejvíce peněz (800 milionů) vyčlenilo na třídění odpadů vzhledem k nové povinnosti obcí třídit bioodpad a kovy. ČTK o tom dnes informovala mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Podle Brabce mohou obce požádat o dotace na různé druhy kontejnerů, hnědé nebo šedé popelnice či vybavení pro kompostárny a sběrné dvory. Kovy se musí třídit od 1. ledna, u bioodpadu povinnost platí od 1. dubna do konce října.

Ministerstvo tvrdí, že chce obcím co nejvíce snížit vstupní náklady na zavedení povinnosti třídění nových komodit a také zamezit, aby se nakonec nenaúčtovaly občanům. V současnosti ministerští úředníci seznamují s novinkami starosty. Ředitel fondu Petr Valdman v tiskové zprávě garantoval, že se žádosti budou vyřizovat v termínech, aby se stihly proplatit ještě letos.

Novela zákona o odpadech, která zavedla povinnost zajistit pro lidi třídění kovů a bioodpadu, nezaskočila hlavně větší města. Některá z nich podle nedávného zjištění ČTK konkrétně sběr biodpadu podporují různými formami už několik let. Možnosti třídění plánují dále rozšiřovat. Pro menší obce to ale může být problém. Přinese jim to nové náklady, navíc tam lidé často využívají svoje vlastní komposty.

Peníze z dotací se mohou využít například i na individuální projekty na výstavbu a rekonstrukci zdrojů tepla využívajících obnovitelné zdroje energie nebo na zpevnění a sanaci sesuvů a skalních masivů.
Obce za posledních sedm let až doposud vyčerpaly z evropských fondů na recyklaci odpadů 14 miliard korun. V novém operačním programu je připraveno přes šest miliard.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů