Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR nechají za své peníze vyčistit od munice 500 hektarů lesa na Břeclavsku

Lesy ČR nechají za své peníze vyčistit od munice 500 hektarů lesa na Břeclavsku

Lesy ČR začnou na své náklady odstraňovat do konce letošního roku nevybuchlou válečnou munici z lesních pozemků na Břeclavsku. Jde o plochu 500 hektarů. Asanace území by měla trvat zhruba osm let.

,,Naším zájmem je po více než deseti letech ukončit bezvládí a říct, že se k tomuto problému stavíme čelem a že tento prostor vyčistíme za peníze Lesů České republiky. Je potřeba, aby území, které navazuje na Lednicko-valtický areál, bylo úplně vyčištěno. Obyvatelům Břeclavska i návštěvníkůmtak už nebude hrozit žádné nebezpečí," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pyrotechnický průzkum a následná likvidace výbušnin, které se nacházejí na ploše zhruba 500 hektarů, začnou ještě v letošním roce. Průzkum organizačně zabezpečí a zaplatí státní podnik Lesy ČR, který na dotčených lesních pozemcích hospodaří. Ten také ve výběrovém řízení vybere specializované firmy. Nalezenou munici odveze a zlikviduje na vlastní náklady Pyrotechnická služba Policie ČR.

,,Území vyčistí komerční firma, která vzejde z výběrového řízení. Soukromý subjekt bude vybrán proto, že armáda ani Ministerstvo vnitra nemají volné pyrotechnické kapacity. Přestože děláme maximum, potrvá tato asanace osm až deset let," uvedl ministr Jurečka.

Po druhé světové válce bylo v lokalitě ,,Boří les" na ploše zhruba 700 hektarů rozmetáno velké množství pyrotechnického materiálu. Z celkové plochy bylo v letech 1991 až 2003 vyčištěno asi 250 hektarů a bylo nalezeno více než 35 tisíc kusů munice. Náklady na asanaci jednoho hektaru území v roce 2003 byly 75 840 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů