Čtvrtek, 28. března 2024

Nebezpečné chemikálie z areálu bývalé textilky na Svitavsku odstraníme, slíbil ministr Brabec

Nebezpečné chemikálie z areálu bývalé textilky na Svitavsku odstraníme, slíbil ministr Brabec

Ministr Brabec při dnešní návštěvě Brněnce na Svitavsku slíbil pomoci při odstranění nebezpečných chemikálií z areálu bývalé společnosti Vitka Textiles v Brněnci na Svitavsku. Volně přístupné barely či plechovky s chemikáliemi ohrožují životní prostředí i zdraví obyvatel z okolí. Areál, který je zcela přístupný veřejnosti, chátrá už několik let kvůli nedořešeným majetkovým vztahům, o kterých bude rozhodovat soud. Původní majitel nezajistil likvidaci chemikálií a k nebezpečným odpadům se nikdo nehlásí.

Ministr Brabec se dnes na místě bývalé továrny sešel s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a starostou obce Brněnec Blahoslavem Kašparem a slíbil, že se o řešení tohoto letitého problému zasadí.

,,Jsem v šoku, kolik je v areálu nezajištěných chemikálií, které jsou už několik let absolutně volně přístupné všem občanům, včetně dětí. Nejen, že ohrožují bezprostředně lidské zdraví, ale v případě větších dešťů či povodní, i životní prostředí. To je pro mě absolutně nepřijatelné. Jsem připraven se k tomu postavit čelem, protože je to povinnost státu i kraje, abychom občany chránili před akutním nebezpečím, které tyto jedovaté chemikálie představují pro jejich zdraví a životy. Ten problém je zde dvojí. Jednak to akutní riziko, které představují volně dostupné chemikálie, a za druhé skrytá ekologická zátěž. Ta se může vyskytovat pod sutinami zdemolovaného areálu.

Já chci okamžitě vyřešit hrozící akutní riziko. Do konce příštího týdne MŽP navrhne projekt, ve kterém doporučí právní, technické i cenové řešení neodkladného zajištění všech rizikových chemikálií. S hejtmanem Pardubického kraje se následně osobně domluvím na možném společném financování ze zdrojů rezortu MŽP a kraje. Pro následnou komplexní sanaci areálu je pak zásadní v první řadě dořešit majetkové vztahy, které určí, s kým lze v této věci vůbec dále jednat," prohlásil ministr Brabec při obhlídce zdevastované továrny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů