Pátek, 29. března 2024

Vězni měli párat falešná loga, jedno tričko pak ale vyšlo na 400 korun

Všichni měli být spokojeni: vězni dostanou práci, stát ušetří za drahé spalování a děti z dětských domovů se obléknou do nového.

Vězni měli párat falešná loga, jedno tričko pak ale vyšlo na 400 korun

Zajímavý plán, že z padělaného oblečení zabaveného celníky se jednoduše odpárá falešné logo a trička nebo tepláky se pošlou dál na charitu, vydržel jen dva měsíce. Ukázalo se, že značkoví výrobci o tuhle novinku nemají zájem. A když se navíc sečetly všechny náklady u první várky oblečení, jedno tričko se značně prodražilo. "Spočítali jsme si, že vyšlo plus minus na čtyři stovky, takže jsem tu věc okamžitě zrušil," řekl Petr Urbánek, náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), přes nějž likvidace zabaveného zboží prochází.

Náměstek: Jen nám utíkaly peníze

Náměstek Urbánek dává tenhle příběh za příklad toho, že úřad měl loni podle něj špatné vedení. Navenek sice vyhlašovalo, jak začne šetřit a odstřihávat strategickou státní instituci od nevýhodných smluv, ve skutečnosti mu ale prý takhle po rukama utíkaly peníze. Úřad loni dočasně řídil náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který právě tenhle projekt vymyslel a zařídil, že ve věznici v Pardubicích začalo prvních sedm odsouzených nášivky párat. Bylo to nutné proto, že podle předpisů se musí padělané oblečení zničit - použít se dá jedině bez log.

Když se ale k dopravě do věznice přičetly i zaplacené daně a clo za 61 prvních kusů triček, začal z toho být podle zástupce šéfa úřadu Urbánka značně ztrátový podnik. Ondřej Závodský namítá, že tenhle nápad měl jiné cíle: oblečení mohlo například končit ve skladech a posloužit třeba při povodních. "Nemůžeme se na všechno dívat jenom přes peníze. Když přijde přírodní nebo humanitární pohroma, budeme ještě rádi, že to oblečení máme," řekl Závodský.

Projekt měl ale ještě další potíže. Předně o něj projevila zájem jen jedna značka - francouzská Lacoste. Ostatní společnosti, hlavně výrobci sportovních oděvů a bot, nesouhlasily, aby se s padělky cokoli dělalo. Tedy kromě přímé cesty do spalovny nebo do drtičky. "Navíc se ukázalo, že ta loga ani vypárat nešla. Vězni do triček udělali díry," vysvětlil Urbánek z ÚZSVM. Závodský se nad tím usmívá: "Ta dírka byla asi centimetrová. Což neznamená, že to tričko je automaticky k ničemu. Já na chalupě taky nosím děravá trika." Podle mluvčího úřadu se teď "dolaďují některé dílčí právní aspekty související s daňovými a celními pravidly." Až se vyřeší, bude moci celý projekt pokračovat.

Rozklad, tvrdost, šikana...

Tenhle "tričkový spor" je pokračováním veletočů z minulého týdne, kdy ve vedení úřadu skončil František Dittrich, jmenovaný loni v září ministerstvem financí. Důvodem bylo, že odvolal šéfku pražské pobočky úřadu Kateřinu Arajmu, kvůli níž předtím dalo výpověď 14 lidí, například právníků. Arajmu se hned v den Dittrichova odchodu stala novou šéfkou úřadu, který zastupuje stát v miliardových majetkových sporech a prodává nepotřebný majetek. Náměstek Urbánek pak rozeslal novinářům zprávu o tom, že zaměstnanci jsou se jmenováním Arajmu rozčarovaní, protože pražskou pobočku řídila zmateně a šikanovala lidi.

Ondřej Závodský si jí však cení: úřad byl prý v takovém rozkladu, že potřeboval tvrdé vedení. Ještě když Závodský úřad dočasně vedl, zrušil například milionové poradenské smlouvy pro bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a někdejšího místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru. Nikdo totiž přesně nevěděl, jakou práci odevzdali.


1,5 mld.korun
je přibližná roční hodnota zabaveného zboží zfalšovaných značek světových výrobců.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů