Čtvrtek, 28. března 2024

Pro města a obce je zapojení do akce Ukliďme Česko výhodné...

Projekt Ukliďme Česko je skvělou možností, jak může obec řešit problematiku černých skládek a znečištění na svém katastrálním území...

Pro města a obce je zapojení do akce Ukliďme Česko výhodné...

Na letošní jaro pro Vás pod oficiální záštitou Ministerstva životního prostředí ČR opět chystáme celorepublikovou úklidovou akci Ukliďme Česko. Loňský první ročník se shledal s velkým úspěchem, když i přes nepřízeň počasí vyrazilo přes 6 000 dobrovolníků vstříc černým skládkám, kterých se podařilo zlikvidovat na 500 a celkový objem uklizeného odpadu přesáhl 350 tun. Úsilí všech zúčastněných bylo odměněno hlavní cenou v soutěži E.ON Energy Globe Award přezdívané ,,Ekologický Oskar".

O čem to je

Cílem Ukliďme Česko 2015 je namotivovat co největší počet dobrovolníků k tomu, aby ve své volném čase vlastními silami uklidili z českých měst, obcí a přírody co největší množství odpadu, ať už přímo z černých skládek, či odpadu jen tak pohozeného po okolí. Účastníkům k tomu poskytujeme organizační, materiální i metodickou podporu.

Oproti prvnímu ročníku doznalo Ukliďme Česko 2015 několika změn. Tou nejzásadnější je rozvolnění termínu uskutečnění úklidů, které se kromě hlavního termínu v sobotu 18. dubna nově mohou uskutečnit i v alternativním datech. Cílem této změny je umožnit orgnizaci firemních úklidů v běžné pracovní době, nebo školních v rámci výuky.

Jak se zapojit jako obec

Stejně jako v loňském roce i při letošních úklidech bude hrát zásadní roli aktivní zapojení obcí. Ty se do projektu mohou zapojit na několika úrovních. První, a tou z naší strany nejvítanější možností, je zapojení obce jako organizátora místní úklidové akce, kdy sama obec zajistí uskutečnění úklidu. Dále může obec poskytnout podporu organizátorům úklidů, které se odehrají na území dané obce tím, že ,,uklízečům" zajistí odvoz sesbíraných odpadů. Sama obec také může přispět k šíření informace o akci prostřednictvím vlastních komunikačních kanálů (webové stránky, facebook, tištěný zpravodaj, obecní nástěnky, apod.).

čisté město

Proč se zapojit jako obec

Co zapojení obce do projektu přinese? Projekt Ukliďme Česko je skvělou možností, jak může obec řešit problematiku černých skládek a znečištění na svém katastrálním území. Zapojení dobrovolníků do akce může obci ušetřit i nemalé finanční částky, když dobrovolníci bez nároku na odměnu uklidí nepořádek, který by jinak zůstal v kompetenci obce. Svým zapojením se do organizace úklidu může obecní úřad, kromě zlepšení prostředí ve vlastní obci, také přispět k dalšímu zlepšení své veřejné image a přispět dobré věci.

Co Vám poskytneme

Kromě rozsáhlé mediální prezentace celého projektu budeme pro letošní ročník schopni (minimálně pro prvních 500 přihlášených organizátorů) zajistit zaslání pevných pytlů na sběr odpadu, rukavice pro dobrovolníky + tričko pro hlavního organizátora a drobný dárek pro účastníky. Samozřejmostí je informační podpora jak akci propagovat, organizovat, manuál a bezpečnostní pokyny pro samotný úklid a jsme schopni reagovat na konkrétní dotazy a připomínky na kontaktech uvedených na webu akce.

Bonus pro obce

Pro letošní rok máme pro obce speciální nabídku: Náš partner Avistech s.r.o. nabízí k zapůjčení nakladače Avant (po dohodě i s obsluhou), které jsou vhodné pro práci v terénu a poradí si i s těmi největšími černými skládkami. Těchto nakladačů bude k dispozici 10 - 12. Tak neváhejte a naplánujte letos svůj úklid co nejdříve!

Další informace a materiály:

www.UklidmeCesko.cz
https://www.facebook.com/UklidmeCesko

Kontakt pro více informací:

Ing. Radek Janoušek
Tel.: +420 777 176 675
E-mail: info@uklidmecesko.cz

Partnerem letošních obecních úklidů je firma NANO IRON, s.r.o.

nanoiron

K letošnímu úklidu už se připojily tyto obce a města:

- Město Harrachov

- Úřad městské části města Brna, Brno-Bosonohy

- obec Dobroslavice

- Město Šternberk

- Obec Včelná

- Obec Nedomice

- BUĎTE DALŠÍ!!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů