Sobota, 20. dubna 2024

Firma Ekotrend Ag dostala od ČIŽP pokutu 400.000 korun

Firma Ekotrend Ag dostala od ČIŽP pokutu 400.000 korun

Brněnská firma Ekotrend Ag, která likviduje odpadní ustalovače, vývojky a vyřazené snímky z nemocničních rentgenových laboratoří, tiskáren či fotolabů, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 400.000 korun. Potrubí pro kapalné odpady měla nepřípustně propojené s kanalizací. Hrozilo, že do ní nebezpečné odpady vytečou, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Majitel Václav Váško pokutu nechce komentovat vzhledem k tomu, že je pravomocná. ČIŽP odvolání firmy zamítlo.

"Zjistili jsme, že propojení potrubí pro kapalné odpady s kanalizačním potrubím umožňuje přímé vypouštění nebezpečných odpadů do kanalizace. Z bilance energií a množství zpracovávaných odpadů také vyplynulo, že nakládání s odpady neodpovídalo podaným hlášením," uvedl ředitel inspekce Erik Geuss. Inspekce zjistila také závady v označení nebezpečných odpadů, firma neměla zpracovaný havarijní plán. "Nebezpečné kapalné odpady by neměly odtékat kanalizací od provozovatele vůbec," dodal Geuss.

Propojení s kanalizací umožňovalo jak úmyslné, tak neúmyslné vypouštění nebezpečných odpadů, které obsahují sulfidy. Zákon nařizuje, že se s takovými odpady musí nakládat tak, aby se nedostaly do povrchových či podzemních vod či do kanalizace. Splašková kanalizace byla navíc ucpaná a kvůli tomu hrozil případný přímý únik odpadů do dešťové kanalizace a tedy do vodních toků.

ČIŽP firmě uložila povinnost zrušit propojení potrubí a zároveň zpracovat havarijní plán, který musí schválit vodoprávní úřad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů