Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stát připravuje dotační program na akutní sanace znečištění

Stát připravuje dotační program na akutní sanace znečištění

Ministerstvo životního prostředí připravuje dotační program ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), z něhož bude možné zaplatit naléhavé sanace znečištěných území, a to i v případě, že není jasný vlastník kontaminované nemovitosti. Impulzem k tomuto kroku byla situace v areálu bývalé společnosti Vitka Textiles v Brněnci na Svitavsku, kde hrozí, že by nebezpečné chemické látky mohly zamořit okolí.

Ministerstvo spolu s Českou inspekcí životního prostředí podle mluvčí ministerstva Petry Roubíčkové také zmapovalo celé území České republiky, aby bylo možné odhadnout, kde se stát nebo obce potýkají s podobnými problémy a kolik zhruba bude na takovéto akutní projekty potřeba peněz.

"Ministerstvo připravilo a má hotové právní řešení těchto situací, kdy není soudně vyřešené vlastnictví objektu, přesto je zde potřeba akutně řešit ekologickou zátěž nebo ekologický problém," uvedla Roubíčková.

Z nového dotačního programu bude možné s pomocí krajů podobné akutní akce financovat. Stát by pak peníze vymáhal od vlastníků. Program bude ministr Richard Brabec (ANO) konzultovat hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD).

V Brněnci se stát už několik let marně snaží, aby nebezpečné chemické látky z areálu bývalé textilky neznečistily okolí. Továrna podléhá postupné demolici. Česká inspekce životního prostředí uložila už dvě pokuty v celkové výši 1,5 milionu, demoliční firma je však nezaplatila a devastace areálu pokračuje. Stát by měl zajistit sanaci několika tun volně uložených chemikálií. Kyseliny, ropné látky a další sloučeniny jsou volně přístupné a mohly by ohrozit zdraví lidí. Další ekologickou zátěž, jejíž likvidace může podle Brabce stát několik desítek milionů korun, musí zajistit majitel areálu. Ministr při své návštěvě v Brněnci 3. února uvedl, že je nutný rychlý zásah a nelze čekat na to, až vlastníka určí soud. Podle Roubíčkové by odstranění akutní hrozby v Brněnci mělo být prioritou.

Pavel Dosoudil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů