Pátek, 29. března 2024

Období vegetačního klidu je u konce, upozorňuje MŽP. S kácením dřevin raději počkejte do podzimu

Období vegetačního klidu je u konce, upozorňuje MŽP. S kácením dřevin raději počkejte do podzimu

Po letošní mírné zimě přišlo, jak dokládá i ČHMÚ, několik rekordně teplých dnů. Stromy se připravují na olistění a rozkvět, ptáci začínají hnízdit. Krátí se tím čas útlumu fyziologických a ekologických funkcí dřevin, který trvá zhruba od začátku listopadu do konce března, pochopitelně s ohledem na nadmořskou výšku místa a další charakteristiky konkrétní lokality.

V souladu s ustanovením Vyhlášky č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení je s ohledem na životní prostředí doporučeno provádět kácení dřevin zpravidla v období jejich vegetačního klidu.

Obce, správci komunikací i všichni, kteří mají v plánu kácení dřevin, by toto měli vzít na vědomí, aby nedošlo ke zbytečným škodám na životním prostředí.

Současně připomínáme nové podmínky povolování kácení, které platí od loňského listopadu. Nově je možné kácet bez povolení ovocné dřeviny i u rekreačních objektů a v zahrádkářských koloniích, a to bez povolení. Naopak ostatní dřeviny s obvodem kmene větším než 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů budou potřebovat povolení. O povolení kácení neovocné dřeviny je zapotřebí žádat u orgánu ochrany přírody (obecní či městský úřad), a to pro pokácení stromů s obvodem kmene větším než 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů.

Více k novým podmínkám včetně celého znění vyhlášky najdete na: této internetové adrese.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů